Hans Sandin: Ett beställnings jobb som inte beskriver verkligheten!

| 11 april, 2021

Det svenska pensionssystemet är långt ifrån perfekt, men den dystra bild många har av ett system som håller på att falla samman stämmer helt enkelt inte, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som skulle förlora enormt med pengar om man gjorde om systemet.

Det är helt klart! Nu är man ute efter att på alla sätt försöka undvika en debatt om pensionerna inför valet 2022 av dom 6 partierna i “Pensionsgruppen”. Det är en djupt falsk bild man målar upp av vekligheten.

Det fattas parametrar och man kan inte räkna som djävulen själv, utan man måste även ta med prisökningar från samma tid, då blir det inga 75% utan 40% på sin höjd. Men det är väl ett beställt resultat från Löfven och ett klassiskt exempel som Socialdemokraterna använder sig av i alla beräkningar och inför alla val.

360 000 svenska pensionärer ligger under EU:s fattigdomsgräns på 12 300 kronor i dag som kommer att öka fram till 2022 med ytterligare 150 000. Mer än varannan kvinna får statlig garantipension. Sverige – en gång i topp – är på väg mot botten i EU:s pensionsliga.

Detta är fakta, men vi vet ju av erfarenhet vad dom 6 partierna är ute efter och vi kommer därför att få höra dom med alla till buds stående medel förfalska och bortförklara det formidabelt usla pensionssystemet vi har i Sverige i dag. Det näst sämsta pensionssystemet av 27 länder inom EU. Försök bortförklara denna sanning du Stefan Löfven.

Hans Sandin

via.tt.se

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: Ett beställnings jobb som inte beskriver verkligheten!

 1. Göran

  Alecta skriver på sin sida att de ägs av 35 000 företag och 2 600 000 privatkunder. Om jag säger så här som privatkund: jag hade gärna sålt min andel och checkat ut. Vad tror ni de hade betalat? Ingenting naturligtvis, för jag är inte kund. Endast en person som vissa år av mitt liv arbetet i ett av de 35 000 företagen. Tills jag studerade systemets uppbyggnad och efter det krävde ett individuellt system.
  Likheterna mellan Alecta och Statens p-system är att till de verkliga ägarna, dvs inte du och jag, återförs det pengar i drivor, dvs miljarder.
  “Vi inflationssäkrar din pension” skriver man stolt. Inte svårt när börsen i snitt slagit inflationen med tio procentenheter år efter år efter år. Och vem får mellanskillnaden minus viss konsolidering tror ni?

  Och till detta Alecta system lånar de fackliga organisationerna ut sina namn och enskilda förtroendevalda fackliga ombud ställer upp i överstyrelsen för Alecta. Vilket lite (o)lustigt får den vanlige löntagaren att tro att systemet är kvalitetssäkrat. Och det är det iofs, men för de inbetalande företagen. Precis som Staten kvalitetssäkrat sitt. Också det för egen räkning.

  Svar
 2. Göran

  Startavgiften i det svenska pensionssystemet är varje år 1 BB. Det fanns år 2020 ca 5,5 miljoner som arbetade.
  En nätt summa rakt in i det svarta hålet “Oredovisade pensionsavgifter”:
  5 500 000 x ca 45 000 x 0,18 = 44 500 000 000 SEK (44,5MDR).
  Detta förutsätter iofs att alla som arbetar tjänar minst 1 BB, dvs ca 4 000 per månad, vilket är långt ifrån säkert eftersom just arbetslöshetssiffran är utsatt för långtgående “political engineering”. Så då kan vi ta bufferten i andra änden istället och påpeka att den med marginal uppväger alla de av de 5,5 miljoner som arbetar som inte når upp till 1 BB i årlig inkomst. För över 8,13BB går också allt in i de “Oredovisade pensionsavgifterna”, men bara arbetsgivaravgiften dvs ca 9%.
  Om vi säger att det ungefär går en pensionsgräns vid samma belopp som den statliga inkomstskatten (p-gränsen är lite lägre) och att de som betalar statlig skatt tjänar i snitt 1BB över den gränsen ger det staten ytterligare
  1 300 000 x 45 000 x 0,09 = ca 5 MDR.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.