Byggfinansiering av islamistmoské upprör Frankrike

| 16 april, 2021

“Franska Milli Görus pågående byggnation av Europas största moské har stannat av. Den tänkta offentliga delfinansieringen riskerar att frysa inne. Franska politiker anklagar rörelsen för islamism för att inte ha accepterat de muslimska samfundens överenskomna principer om att fransk lag ska gälla före religiös lag.

Under 2017 inleddes bygget av Eyyub Sultan-moskén i Strasbourg (Grande Mosquée Eyyûb Sultan). Den östfranska staden, som är säte för bland annat Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen, är tänkt att bli platsen för Europas  största moské.

Bygget av Eyyub Sultan-moskén har emellertid stött på hinder. Sedan en tid ligger arbetena nere på grund av utebliven finansiering. Det skulle kunna uppfattas som en teknikalitet, och är det möjligen till viss del, men den politiska utvecklingen i Frankrike efter halshuggningen av läraren Samuel Paty och de islamistiskt motiverade morden i Nice kort tid därefter har lyft frågan till en annan nivå.”

Läs vidare i Doku

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.