Regeringen Löfven med Per Bolund fortsätter ihärdigt att säga att höghastighetsjärnvägar ska byggas trots att många regionföreträdare och kommuner nu säger nej till denna satsning.

| 16 april, 2021

Regeringens Miljö- och klimatminister Per Bolund presenterade idag att höghastighetståg ska byggas, det oavsett vad regionföreträdare eller kommuner säger. Regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, därtill ska 77 miljarder tillkomma från ban- och trängselavgifter under 2022–2033, som också kan användas till infrastrukturen. Därmed blir totalsumman 876 miljarder. Av dessa pengar föreslås 437 miljarder gå till utveckling av infrastruktur. Det kan vara nyinvesteringar i till exempel nya stambanor för järnväg eller nya eller ombyggda vägar, tunnlar och broar.

Och visst är det väl bra om regeringen tillslut får loss tummarna och investerar i den infrastruktur som finns i Sverige. För Sverige behöver både rusta upp det befintliga vägnätet liksom det befintliga järnvägsnätet, det är en sak som är säker.
Så man frågar då varför det ska byggas i höghastighetståg och varför inte alla pengar går till det i det befintliga väg och järnvägsnätet?
Vad är det som gör att höghastighetstågen är så attraktiva i regeringens och vissa politikers ögon?
Man frågar sig detta när man hör Ali Sadeghi programchef på Trafikverket säga att enligt Trafikverkets nya utredning om snabbtåg så är det för dyrt att dra räls genom städerna.

Ska då dessa höghastighetståg gå utanför alla städer, hur ska det då bli bäring i dem?
Eller ska dessa banor ligga öde och bara bli en påminnelse på hur illa regeringen Löfven skött infrastrukturen under de år hans regering suttit vid makten?
För nu kan man höra och läsa att fler och fler lokala och regionala politiker både från oppositionen men också från Socialdemokraterna menar att nyttan med dessa höghastighetsjärnvägarna inte uppväger kostnaderna. Och nu uppmanar Glenn Nordlund (S), ordförande i Västernorrlands Regionstyrelse, och företrädare för tre andra regioner, regeringen att skrota planerna på höghastighetsbanor och istället satsa på ett järnvägsnät för 250 km/h i hela landet.

Nu har även Nordlund fått medhåll av Elvy Söderström, Stina Höök (M) Regionråd i Region Värmland, Nils-Olov Lindfors (C) Regionråd i Region Norrbotten och Andreas Svahn (S), Regionstyrelsens ordförande i Region Örebro. I en debattartikel i Dagens Samhälle där Nordlund och de övriga förespråkar en idé om att bygga om det befintliga järnvägsnätet, satsa på höjd hastighet på hela det nationella järnvägsnätet. Dessa politiker menar att det skulle kosta mindre och göra mycket större nytta och bli klart tidigare än höghastighetsbanorna.

Men inom regeringen så har de fastnat i att det ska vara höghastighetsbanor, men inte överallt utan bara mellan de tre största städerna. Dessa tåg ska sen med få undantag sedan bara gå mellan punkt A till punkt B utan att stanna. Alltså alla som bor mellan dessa punkter kan inte komma ombord på dessa tåg utan får i så fall ta sig till någon av dessa städer. För som jag skrev ovan så vill inte Trafikverket att höghastighetsjärnvägarna går genom städerna på vägen mellan startstationen och ändstationen då detta skulle göra en redan dyr investering flera tiotal miljarder dyrare än de föreslagna 205 miljarderna som regeringen föreslagit.

Jag vet också att flera kommunalråd i Skåne nu sagt nej till att höghastighetsjärnvägen ska dras genom deras kommuner, bland annat så har kommunalrådet Hanna Nilsson i Hässleholm sagt att det vore bättre om de förbättrade möjligheter för snabbare och bättre regionaltåg. Men enligt Per Bolund och de övriga i regeringen och deras stödpartier så är det väl bara de stora städerna som ska ha en fungerande infrastruktur, resterande land får väl nöja sig med att ha de sönderkörda vägar och järnvägar som redan existerar. Det är bara det att det blir väl vi som får stå för kostnaderna när era glädjekalkyler far all världens väg och ni inser att kostnaden stigit upp till det tiodubbla.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/799-miljarder-till-vag-och-jarnvag
https://www.svt.se/nyheter/trafikverkets-nya-utredning-om-snabbtagen-for-dyrt-att-dra-rals-genom-staderna-1
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/regionforetradare-vill-skrota-hoghastighetsplaner-och-satsa-pa-sammanhallet-jarnvagsnat
https://www.frilagt.se/2021/03/11/sd-vill-skrota-snabbtag-och-prioritera-regiontag/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Regeringen Löfven med Per Bolund fortsätter ihärdigt att säga att höghastighetsjärnvägar ska byggas trots att många regionföreträdare och kommuner nu säger nej till denna satsning.

 1. Anderssonskan

  Uppsnurrad på läktaren är lättlurade Bolund.
  Han får stå med skammen när löftena kommer att diskuteras och (MP) är utrustade ur riksdagen , och Sossarna inte längre regerar .
  Och några procent svenskar står dragna vid näsan .
  Lätt att lova guld och gröna skogar när man inte har för avsikt att se till att löftena kommer att genomföras.
  Helt enkelt ren sossepolitik .

  Svar
 2. ulf

  Duktiga idioter Löfven och Bolund,ät mask.🐷🙄🤯 Precis lika intelligent som att ” en spade är en spade ” . Tokdårarna regerar……….

  Svar
 3. Göran

  “Regeringen vill lägga…” = Regeringen vill spendera skattepengar.

  Gå mellan A-B, A-C och B-C. Låter som en modern variant av “rörpost” som fanns på företag fram till ca 1975 för att skicka meddelanden.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.