3263: Zorn på Nationalmuseum

| 17 april, 2021
En sådan här målning blir ofta förbisedd därför Zorn inte kan belastas med tidens vällustiga behov av invektiv.

Som det har framgått visar nu Nationalmuseum Zorn. Han gick bort 1920 men mer än hundra år efter sin död är han kontroversiell. Hans idag svåra försyndelser är den manliga blicken, exotismen gentemot andra kulturer samt idealiserad nationalism. Utställningen har naturligtvis insett detta och parerat med ett brett motivurval samt en betoning på hans hustru Emma. Det har fungerat rätt bra men det är något besvärande att det behövs försiktighetsåtgärder. Jag fick äntligen tillfälle att besöka den och även om det mest är smakprov på vad Zorn kan är det väl värt att se.

Det kanske snart är dags för en rakare bild av Zorn om man kan skaka av sig samtidens konventionella behov av puritanskt ideal. Zorn var en försiktig och sent anländ impressionist som blev en stjärna på salongerna i Paris. Men han skapade ett eget utrymme som har visat sig hållbart och fascinerande. En skarp blick för otaliga detaljer som ständigt förnyar anblicken av hans målningar.

Lars Vilks

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.