DO: Inte diskriminering att kräva att de som är anställda på Willys kan svenska

| 18 april, 2021
Händelsen på Willys anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen – som nu avgjort frågan. Bild: Sanna Tedeborg

En Willys-medarbetare anmälde arbetsgivaren för diskriminering, efter att chefen uppmanat anställda att tala svenska under arbetstid. Nu slår Diskrimineringsombudsmannen fast att det inte rörde sig om etnisk diskriminering.

Nu slår DO fast att det inte rört sig om etnisk diskriminering att uppmana den anställde att tala svenska på sin arbetsplats. Man menar att utredningen inte kunnat visa att företaget haft något förbud mot att tala arabiska. Man menar även att språkpolicyn inte behandlat anmälaren annorlunda än någon annan anställd och att den anställde därför inte kan anses ha utsatts för etnisk diskriminering.”

Läs i GP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.