Johan Westerholm i Världen Idag: “Muslimska brödraskapet påverkades av nazismens idéer”

| 20 april, 2021
Stormuftin av Jerusalem, Haj Amin al-Husseini, var öppen sympatisör av Brödraskapet och även SS-Gruppenführer (grad inom SS motsvarande generallöjtnant inom armén). Uppe t v: Stormuftin träffar Heinrich Himmler. Uppe t h: Stormuftin för samtal med Adolf Hitler. Nere: Stormuftin hälsar på det muslimska SS-förbandet. En av hans uppgifter var att rekrytera muslimska frivilliga till den tyska krigsmakten, främst på Balkan. Foto: Wikipedia, Hoffmann/Bundesarchiv & Bundesarchiv

Brödraskapet grundades i Egypten, inledningsvis som en social rörelse med vård, skola och omsorg som fokus. Över tid utvecklades dock Brödraskapet till att även vara en politisk rörelse. Bland annat inleddes ett samarbete med det tyska nazistpartiet, vilket kom att påverka den ideologiska utvecklingen.

Johan Westerholm

Läs i Världen Idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.