Regeringen Löfven vill lägga ner Bromma flygplats och bygga bostäder på området

| 21 april, 2021

Regeringen Löfven har mer eller mindre bestämt nu att lägga ner Bromma flygplats. Istället för Bromma flygplats så vill regeringen bygga ut Arlanda så att denna kan ta emot den trafik som nu går på Bromma. Regeringen Löfven ska tillsätta en utredning för hur flygplatsen ska avvecklas och samtidigt undersöks hur kapaciteten på Arlanda kan utvidgas. Enligt Per Bolund så ska detta göras för att säkra flygtrafik på Arlanda.
Men då kan man fråga sig om där är plats på Arlanda flygplats för ytterligare trafik i dagsläget?
På det det är svaret nej. För att flytta över trafiken så måste Arlanda byggas ut och när det blir klart är inget som det statliga Swedavia har någon tidsplan.

Men samma statliga Swedavia kom under pandemiåret 2020 med en rapport om att Bromma flygplats inte längre var ekonomiskt bärande.
Men är det nödvändigt att den är ekonomiskt bärande?
Där är så mycket annat i Sverige som inte är ekonomiskt bärande men som får stödpengar för att det är av nytta att driva det vidare.
Så varför tar då inte regeringen och ger stöd till Swedavia att driva flygplatsen vidare?
Men detta är väl något som Miljöpartiet vill få igenom så att de kan visa att de fått något innan valet 2022.

I SVT:s 30 minuter så kommer Märta Stenevi idag att medverka och där kommer hon att kommenterar hon beskedet om Bromma flygplats.
I programmet som är förinspelat ska hon ha sagt: “Vi har ju sett under en period att inrikesflyget minskat. Sedan 2018 har man sett en minskning och nu har också swedavia gjort bedömningen att Bromma inte bär sig ekonomiskt och då ser regeringen anledning att plocka bort Bromma från listan över nationellt basutbud. Det öppnar fantastiska möjligheter för Stockholms stad att utveckla centralt område där man kan gå från asfaltsöken till att bygga bostäder, plantera parker, få biologiskt mångfald mer grönska. Jag ser mycket fram emot vad man kan göra med den här ytan annat än att parkera flygplan på den.”

Jag kan inte låta bli att kommentera lite av det som Märta Stenevi ska ha sagt i programmet 30 minuter. Hon säger bland annat att “det öppnar fantastiska möjligheter för Stockholms stad att utveckla centralt område där man kan gå från asfaltsöken till att bygga bostäder, plantera parker, få biologiskt mångfald mer grönska.”
Men vet hon vad det kommer att kosta att sanera området som Bromma flygplats är beläget på?
Vet hon om hur mycket utsläpp som har gjorts på den marken sen flygplatsen invigdes den 23 maj 1936?
Vore det inte lägligt för både Bolund och Stenevi att läsa på lite innan de utfäster en massa löften?

Jag kan bara hänvisa till vad där är på Bulltofta flygplatsmark i Malmö trots att den flygplatsen lades ner redan 1972. Det mesta av flygplatsen är fortfarande obebodd och används som industrimark då den är för förorenad att bygga bostäder på. Förutom industrimark så är där en parkanläggning med öppna ytor och planterade träd.
Så Märta Stenevi är det sådana drömmar du vill ha på Bromma flygplats?
Vad tror du Brommaborna och dina väljare där tycker om de får ett stort industriområde intill villaområdet?
Eller du kanske bryr dig lika lite om dem som du bryr dig om de orterna som nu har flygförbindelse med Bromma?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/infrastrukturbesked-vantas-fran-ministrar
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/regeringen-vill-lagga-ned-bromma-flygplats-moderaterna-vansinne
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kritik-mot-regeringens-besked-om-bromma-flygplats

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Regeringen Löfven vill lägga ner Bromma flygplats och bygga bostäder på området

 1. Bosse

  Då är det läge att bygga en vindkraftpark där. Energi behövs ju, och den är ren på MP-vis. Lär inte påverka omkringliggande bostadsbebyggelse heller…..den gör det ju ingenstans annars……

  Svar
 2. Göran

  Swedavia säger att Bromma inte bär sig ekonomiskt…….Skulle ju innebära en dramatisk förbättring av statsfinanserna om alla MP projekt som inte bär sig läggs ner.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.