Riksrevisionen: Risk för att anknytningsärenden inte handläggs rättssäkert

| 21 april, 2021
FOTO: FIZKES

“Ansökan om uppehållstillstånd för en person som vill flytta till en anhörig i Sverige kallas för anknytningsärende. Under 2020 fattade Migrationsverket beslut i drygt 39 000 sådana ärenden. Det är därmed det näst vanligaste skälet till uppehållstillstånd i Sverige.

Riksrevisionen har granskat om Migrationsverket och utlandsmyndigheterna (svenska ambassader och konsulat) säkerställer att handläggningen av anknytningsärenden håller hög rättslig kvalitet.

Granskningen visar att det finns stora brister, framför allt i arbetet med att klarlägga den sökandes identitet. Personalen på utlandsmyndigheterna kontrollerar att den sökande har den sorts dokument som används i det aktuella landet, men inte om de är äkta – trots att det i flera länder är vanligt med förfalskade handlingar.”

Läs i Riksrevisionen

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.