3266: Så kan det gå

| 22 april, 2021

Det var det här med kulturer som vid omnämnande rekommenderas att relativiseras. Naturligtvis är det inte så att den västerländska kulturen är överlägsen någon annan. Självfallet gäller detta även för den svenska ehuru en sådan bör betvivlas.

Vi hade kvinnomorden som satt fart på diskussionerna och vars huvudinriktning tycks vara att uppfostra de svenska männen. Så långt är allt gott och väl och lugnt. Men det kom också en ledare i Expressen. För säkerhets skull osignerad. Man rycker till då man läser rysligheter som detta:

”Så vad utmärker förövarna till kvinnomorden? En faktor är psykisk ohälsa och depression. En annan är en överrepresentation av män som är utrikes födda. Aftonbladets genomgång av 267 kvinnomord mellan år 2000 och 2016 visade att 30 procent av de kvinnliga offren var utlandsfödda. 

Bland dem som misstänks för de senaste fem kvinnomorden finns exempelvis en man från Mali, en man från Irak och en tredje från Serbien/Montenegro. Kopplingen till hur pojkar uppfostras i Sverige är inte glasklar.

Om liv ska räddas måste vi våga intressera oss för denna överrepresentation. Kan det vara något i mötet mellan extremt patriarkala kulturer och det svenska frigjorda samhället som riskerar att utlösa besinningslöst våld? Kvinnan tar chansen att separera medan mannen förlorar sin tidigare status/heder.”

Vi har anledning att känna oro. Snart kommer kulturer att rangordnas och vi kommer att få se konturerna av den eljest försvunna svenska kulturen.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

1 En tanke på “3266: Så kan det gå

  1. Anders

    Nu står de på rad för att få visa upp sig.
    Nu senast en presskåt skådis , som aldrig försitter en chans att få en blänkare i tidningen .
    Nu väntar jag bara på att vår grekiska sanningsägare ska vika ut sig och berätta om hur hon klarade av sitt våldsamma förhållande .

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.