Lena Malmberg (MED): HUR SUBTILA ÄR PUBLIC SERVICE I SITT S/MP-BIAS?

| 22 april, 2021

Noterat: att bara dagarna efter att S och MP deklarerat att högkostnadsjärnvägen (Stockholm/Malmö/Göteborg) ska byggas (till varje pris) och Bromma flygplats ska läggas ner, så rapporterar SVT Nyheter, som av en händelse, i en uppfordrande och fostrande ton angående den s.k. klimatkrisen först att: 

“…det krävs ett större tryck från väljarna, för läser man opinionsmätningar så rankar inte klimatfrågan särskilt högt så det finns inga politiker idag som behöver ligga sömnlösa över att de skulle förlora makten över att inte göra tillräckligt i klimatfrågan…” (Erika Bjerström, Rapport) 

Sedan kommer ett längre inslag från USA om tågets förtjänster och hur man där ska satsa på passagerartrafik framgent. Minsann. Vad SVT Nyheter inte berättar i inslaget är att med undantag av ett fåtal passagerarlinjer är all tågtrafik (inklusive godstransporter) i USA helt dieseldriven. 

I diagrammet nedan redovisas de olika bränsletyperna med diesel längst till vänster och eldrivet till höger  men även i de fall där tågen är eldrivna så finns det i världens samlade tågtrafik mycket CO2 i energimixen. Alltså skulle ökad tågtrafik i USA, med fler utbyggda linjenät, inte påverka CO2-utsläppen till det bättre. I alla fall inte inom överskådlig framtid och inte förrän de byggt ut alla järnvägstransporter till att bli helt kolutsläppsfria. Men det nämns inte i reportaget. 

Dessutom, vilket nästan aldrig förs fram i debatten, redovisar inte heller reportaget i Rapport något om den s.k. “embedded CO2” – de utsläpp som går åt till konstruktion och underhåll av nya spår, viadukter och annan infrastruktur. Alla vet ju att nyanvändning av stål och cement är enorma CO2-bovar. 

Att inte redovisa hela effekten utan enbart välja de delar som passar det önskade narrativet bäst blir direkt vilseledande. Det finns nämligen inga enkla lösningar även om public service vill låta det framstå på det sättet. Därför går det inte heller att låta bli att undra varför public service vill få det att framstå så enkelt… I bakhuvudet infinner sig den ständigt gnagande känslan att de framställer det på ett visst sätt av en specifik anledning. Möjligen utan att de ens inser det själva. Möjligen. Men högst troligen finns ett bias i bakgrunden – ett bias som liksom sitter i väggarna.

Lena Malmberg, Demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

https://www.svtplay.se/…/rapport/rapport-22-apr-19-30-7…


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.