Sverige har över 340 myndigheter med drygt 260.000 anställda – motsvarar 1 av 15 av ALLA som arbetar ‘på riktigt’!

| 23 april, 2021

Det är nog många som ibland undrar var deras ‘skattade’ pengar används till i Sverige.

Det verkar vara ett ‘slukhål’ utan botten.

Pengarna som blir kvar för var och en som arbetar ‘på riktigt’ efter skatt beskattas ånyo genom moms och andra avgifter som är mer eller mindre synliga. ‘Skattade’ pengar används bl a för att försörja ‘myndighetssverige’ som är en större ‘koloss’ än de flesta har en aning om – ett ‘slukhål’ som dränerar människors ‘plånböcker’.

Sverige hade i början av 1990-talet drygt 1.300 myndigheter (HÄR). 

Men det finns fortfarande flera hundra myndigheter och minskar INTE längre (HÄR). 

Sammanfattningsvis, Sverige har 341 myndigheter (HÄR) med drygt 260.000 anställda (HÄR) med en medellön på knappt 40.000 kr per anställd (HÄR). SCB anger dock att det finns 458 myndigheter inklusive utlandsmyndigheter (HÄR). Varje myndighet har en myndighetschef som erhåller mycket hög lön (HÄR), vilket innebär att det finns en hel stab av andra välbetalda chefer, mellanchefer, biträdande chefer, handläggare och administratörer m m på varje myndighet.

‘Myndighetssverige’ i ett nötskal. 

Den arbetsföra befolkningen i Sverige är cirka 5.800.000 varav 4.750.000  är ‘sysselsatta’, vilket motsvarar 82% (HÄR), varav alla INTE arbetar heltid. Notera att det räcker att man arbetar 1 timma per vecka för att klassificeras som ‘sysselsatt’.

En socialdemokratisk ‘uppfinning’ för att ’frissera’ arbetslöshets- och bidragssiffror.

Sysselsättningsgraden‘ är en mer rättvisande måttenhet, vilken var 67% under 2020 (HÄR), vilket motsvarar 3.900.000.  Det innebär det följande:

7% av alla som arbetar i Sverige finns på myndigheter. 

Det innebär således 1 av 15.

Väcker detta några tankar eller funderingar?

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “Sverige har över 340 myndigheter med drygt 260.000 anställda – motsvarar 1 av 15 av ALLA som arbetar ‘på riktigt’!

 1. Många blommor blir det

  Heja Göran!
  Det är helt bisarrt. Lägg till detta VEM som jobbar på dessa godtyckliga och politiserade lekstugor.
  Mitt stående förslag är att minst 80 % läggs ner och att de som blir friställda från lekstugan därefter kan sälja majblommor.

  Men, undrar vad som skulle hända med alla genusvetare, som saknar noll värde i den riktiga världen, vad ska de göra? De klarar nog inte ens att sälja majblommor.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.