3274: Tävlingar och konsten att gå på värdegrundet

| 2 maj, 2021

Partiledardebatt är ett utmärkt alternativ till melodifestivaler och galor där man delar ut priser till skådespelare, sångare, musiker, idrottsutövare osv. Vem vann ikväll? Enligt Aftonbladet gick segern till Kristersson 3,4/5 med överraskningen Nooshi Dadgostar 3,2/5 på andra plats. Det var dock ganska jämnt i fältet och det är värt att påpeka att en trea är betyget ”varken bra eller dåligt”. Men spännande – trots att en approximering ger vid handen att samtliga låg inom ramen ”varken bra eller dåligt”.  Vem vinner nästa gång? Aftonbladet.

Konsten skulle kunna erbjuda konstdebatter men för närvarande är det inget bra läge. Elitstyrkorna kommer ännu ett tag att hålla ställningarna och propsa på en bestämd värdegrund.

För skådespelare menar Teater Väst att en viktig kvalifikation är just rätt värdegrund. Som man anger för lediga tjänster: ”Du har erfarenhet av processarbete och kan teoretiskt och praktiskt orientera dig i konstnärliga frågor samt kritisk analysera text utifrån olika perspektiv. Kompetens och/eller erfarenhet inom inkluderingsfrågor, antirasism och normkritik är meriterande.”

Det sistnämna är nog inte tänkt som en ren erfarenhet. Förmodligen inkluderar det inte den som fått så mycket erfarenhet av inkluderingsfrågor, antirasism och normkritik att man slänga hela rasket i soporna.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

2 tankar på “3274: Tävlingar och konsten att gå på värdegrundet

 1. Göran

  Nu har jag njutit av Lars Vilks konstnärliga vinklingar av aktuella frågor ett bra tag och jag är imponerad av hans behandling av svenska språket. Hans formulering “gått på värdegrundet” kommer snabbt bli klassiskt.
  Lars är fullt i klass med min andra favorit av behandling av det svenska språket, Povel Ramel.
  Kort och koncis.
  Underbart är kort.

  Svar
 2. Lennart H

  Tacka vet jag de partiledarutfrågningar som de tre O-na gjorde under 60- och 70-talet. Då ställdes kritiska frågor av tre duktiga journalister till en partiledare och fakta betonades mer i intervjun.
  De var mycket mer givande för väljarna och gav bättre upplysning och vilken politik partierna stod för.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.