Skarpladdad handgranat hittad i källargång på flerfamiljshus i Jönköping

| 3 maj, 2021

Det blir allt tryggare och säkrare i mellanmjölkens land eller hur?
Speciellt när man läser rubriker som att en “Skarpladdad handgranat hittad i källare i Jönköping”. Det var vid halv tolv-tiden på måndagsförmiddagen som en patrull hittade vad de misstänkte var en handgranat i en källargång i ett flerfamiljshus på Råslätt i Jönköping. Vad bakgrunden till att fyndet gjordes är okänt och inget som förmedlats till polisens presstalesperson i Region öst Angelica Isarelsson Silfver.
Hon säger: “Jag vet helt enkelt inte det. Patrullen har ringt in till våra operatörer här på regionledningscentralen om att de hittat vad de misstänkte var en handgranat, jag har ingen bakgrundsinformation.

Efter att fyndet gjorts så tillkallades Nationella bombskyddet och källargången spärrades av. Under eftermiddagen var bombskyddet tillsammans med tekniker på platsen. De ska enligt uppgift ha hanterat, eller oskadliggjort handgranaten så att polisens tekniker kunnat ta den i beslag. När de gjort detta så gjordes bedömningen att det var en skarpladdad handgranat. Men trots detta så hävdar polisen att det aldrig var någon fara för allmänheten.
Angelica Israelsson Silfver säger: “Den är brukbar, eller bedömdes vara funktionsduglig.”
I nuläget är ingen misstänkt för något brott, men detta beror mest på att eftersom handgranaten inte hittades i ett specifikt förråd, utan snarare i en källargång, har man inte kunnat koppla den till en specifik person i nuläget.

Polisen rubricerar händelsen som grovt brott mot brandfarliga och explosiva varor. Och en anmälan om detta har skrivits. Den polisiära insatsen avslutades vid 15-tiden och nu är det utredarna som får ta vid för att föra ärendet vidare.
Jag förstår dock inte att polisen kan hävda att det aldrig funnits någon fara för allmänheten om handgranaten hittades i en källargång i ett flerfamiljshus?
Menar de att handgranaten låg i en låst källargång där ingen av de boende kunde komma åt den?
För om den inte gjorde det så vill jag påstå att den visst utgjorde en fara för de boende. Och då speciellt för någon som inte vetat vad det var för något.

https://www.expressen.se/gt/krim/skarpladdad-handgranat-hittad-i-kallare-i-jonkoping/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.