Rätt att sätta ned ersättningen när kvinna vägrade utvisning

Det var rätt av Migrationsverket att sätta ned dagersättningen för en kvinna som vägrat att självmant lämna Sverige efter ett utvisningsbeslut. 
Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i ett nytt avgörande.

Kvinnan fick i november 2019 avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och hade, när beslutet vunnit laga kraft, fyra veckor på sig att frivilligt lämna Sverige. 
Under ett samtal med Migrationsverket någon vecka efter avslaget uppgav kvinnan att hon aldrig skulle återvända till sitt hemland utan kommer att vägra att följa utvisningsbeslutet.

Migrationsverket upplyste henne vid samtalet om att detta skulle leda till att hennes dagersättning skulle sättas ned och fattade samma dag ett sådant beslut.

Kvinnan överklagade dock detta beslut till förvaltningsrätten, som gav henne rätt. Även kammarrätten kom senare att gå på kvinnans linje och avslog Migrationsverkets överklagande.

Migrationsverket överklagade dock kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen, som nu ger myndigheten rätt. HFD slår fast att kvinnan fått tydlig information om vad som förväntats av henne samt att det är hennes eget ansvar att lämna Sverige.

Dagens Juridik


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.