Förbud mot kriminellas vägspärrar snart på gång, finns majoritet i riksdagen

I Sverige har det varit tillåtet med det mesta bara du varit kriminell gängmedlem. Det har till och med fram till nu inte varit straffbart att upprätta vägspärrar. Men det kanske ändras nu då en majoritet av riksdagspartierna vill täppa till denna lucka i lagen. Något som nog inte hänt om det inte uppstått en kraftfull debatt i höstas då rapporter inkom om att ett kriminellt nätverk i Göteborg på eget bevåg satt upp vägspärrar samt stoppat och kontrollerat förbipasserande fordon i ett område i staden. Vägspärrar som ska ha satts upp vid bland annat Hjällbo centrum och in mot Hammarkulletorget.

Att detta inte enligt rättsstaten inte var straffbart berodde till stor del på att det var oklart exakt vilket brott de gängkriminella gjort sig skyldiga till. Det som kunde vara mest aktuellt var mindre allvarliga brottsrubriceringar som ofredande.
Kommenderingschef Dan Windt vid Göteborgspolisen sade till Svenska Dagbladet i samband med händelsen: “Våra jurister har utrett det och landat i att detta strider mot regeringsformen som säger att alla människor har rätt till grundläggande rörelsefrihet. Men där finns det inget straff direkt kopplat till den lagen.”

Men med det som bakgrund vill nu en majoritet i riksdagen kriminalisera upprättandet av den här sortens vägspärrar och införa kännbara straffpåföljder rapporterar Ekot.
Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen sade i sändningen: “Det måste finnas någon form av kriminalisering när man så allvarligt inskränker på allmänhetens frihet att kunna röra sig fritt i samhället.”
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är inne på samma linje när han säger: “Här har det varit en lucka i lagen skulle man kunna säga för den här typen av väldigt allvarlig kriminalitet där de här gängen vid vissa tider tar hela stadsdelar i besittning.”

Även Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson instämmer när han sade: “Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är problematiskt kriminellt beteende, säger Pehrson till radioprogrammet.”
Däremot tycker Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att en sådan lag är onödig, då det redan finns tillämpbara lagar mot den här sortens gärningar. Som exempel på sådana för de fram olaga hot och olaga tvång.
Men finns det lagar som redan täcker detta problemet, varför kan då inte polisens egna jurister hitta en lämplig lag att åtala dem som satte upp vägspärrar i Göteborg?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Förbud mot kriminellas vägspärrar snart på gång, finns majoritet i riksdagen

 1. ulf

  Till de nya berikande folksporterna bilbränning och skolbränning kan vi nu även lägga till sk ” olagliga vägspärrar ” ! ! Verkligen berikande och utvecklande för Sverige…….Tänk vad mycket nytt vi svenskar får lära oss.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.