Kommuner och regioner ‘sysselsätter’ EN av FYRA av de ‘sysselsatta’ – en rationaliseringspotential av ‘småpåvar’ och ‘pappersvändare’!

Sverige har över 340 myndigheter med drygt 260.000 anställda – motsvarar 1 av 15 av ALLA som arbetar ‘på riktigt’ (HÄR). Antalet anställda i kommuner och regioner (tidigare landsting)  har ökat och uppgick i november 2019 till nästan 1,2 miljoner. Av dessa arbetar ungefär 900 000 i kommuner och 280 000 i regioner (HÄR).

Det motsvarar 3,5 Malmö (HÄR).

Den arbetsföra befolkningen i Sverige är cirka 5.800.000 varav 4.750.000  är ‘sysselsatta’, vilket motsvarar 82% (HÄR), varav alla INTE arbetar heltid. Notera att det räcker att man arbetar 1 timma per vecka för att klassificeras som ‘sysselsatt’.

Sysselsättningsgraden‘ är en mer rättvisande måttenhet, vilken var 67% under 2020 (HÄR), vilket motsvarar 3.900.000.  Det innebär att EN av TRE i kommuner och regioner.

Oavsett, EN av FYRA är en hög siffra. Det borde rimligtvis finnas en rationaliseringspotential. 

Framförallt när det gäller ‘småpåvar‘ och ‘pappersvändare’ i dessa verksamheter. 

Frigjorda resurser kunde användas inom skolan, vården och omsorgen, t ex anställa fler och höja löner till de som bidrar till kärnverksamheten.

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management –  skriver som privatperson ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’ (nordinavia.se)


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

3 tankar på “Kommuner och regioner ‘sysselsätter’ EN av FYRA av de ‘sysselsatta’ – en rationaliseringspotential av ‘småpåvar’ och ‘pappersvändare’!

 1. Pingback: Kommuner och regioner ‘sysselsätter’ EN av FYRA av de ‘sysselsatta’ – en rationaliseringspotential av ‘småpåvar’ och ‘pappersvändare’! – ProjektSanning – Life, Death and all between

 2. Pingback: Kommuner och regioner ‘sysselsätter’ EN av FYRA av de ‘sysselsatta’ – en rationaliseringspotential av ‘småpåvar’ och ‘pappersvändare’! — ProjektSanning – Ocensurerade nyheter

 3. Christer

  Å’herregud nu ska jag å min fru gå i pension .
  Då försvinner 10-15% av inkomsterna för skattemyndigheten
  För det finns väl inte så många riktiga knegare längre .

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.