Integritetsskyddsmyndigheten stoppar polisen från att lösa mord med dna-släktforskning

| 12 maj, 2021

När man läser nedanstående SVT-artikel så frågar man sig om svenska myndigheter vill att grova brott ska lösas och då specifikt grova kalla brott?
För nu så har en myndighet lagt sig i hur kalla fallgruppen i Västsverige vill lösa mordet på en kvinna i Stuvkällaren i Göteborg 2005. Enligt integritetsskyddsmyndigheten, IMY är det olagligt att kalla fallsgruppen använder sig av dna-släktforskning. Det som hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping 2004 som tidigare i år löstes med hjälp av just denna metoden.

Men det faller inte på läppen för integritetsskyddsmyndigheten som hellre vill skydda en mördares integritet än att låta de anhöriga få ett avslut.
Man ställer sig frågan om vad som är viktigast, är det att några personer får lämna DNA-prov som jämförs med det DNA som var på brottsplatsen eller är det att integriteten till varje pris ska skyddas?
I mina ögon är det att polisen får möjlighet att lösa varje brott som kommer på deras bord.

Men IMY (fd datainspektionen) har nu i ett yttrande sagt att metoden innebär att personuppgifter behandlas i strid med brottsdatalagen. ”IMY råder därför Polismyndigheten att inte gå vidare med den tilltänkta behandlingen”. Myndigheten är också mycket kritisk till att polisen genomförde pilotprojektet i Linköping utan att först ha begärt ett så kallat förhandssamråd: ”Det förutsätts att Polismyndigheten iakttar samrådsskyldigheten framöver.”

Yttrandet kom som en chock för landets kalla fallgrupper. Där hade man hoppats mycket på metoden, som använder sig av kommersiella släktdatabaser i USA.
Anders Eriksson, chef för kalla fallgruppen i Västsverige säger om yttrandet: “Vi blev besvikna och förvånade och tycker att det är jättekonstigt.”
Anders Eriksson säger vidare: “Det finns två vägar att gå nu. Antingen säger polismyndigheten att vi inte gör samma bedömning som den här myndigheten utan bara kör på, eller också, vilket väl är mer trolig, försöker man snabbt få till en lagändring.”

Men hur troligt är det att kalla fallgrupperna runt om i Sverige får till en lagändring när denna regeringen sitter vid makten?
Enligt mig är detta nog föga troligt att kalla fallgrupperna får ett snabbt lagändrande. I alla fall med tanke på hur Löfvenregeringen ideligen sticker huvudena i sanden när det kommer grova brott på tal. Nä, då får nog polisen hoppas på en annan regering efter valet i september 2022, en regering som vill sätta kraft bakom de ord de sagt och inte som nuvarande regering bara utreda i all oändlighet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/myndighet-stoppar-polisen-fran-att-losa-brott-med-dna-slaktforskning

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Integritetsskyddsmyndigheten stoppar polisen från att lösa mord med dna-släktforskning

 1. Carl den 12

  I det Nya Sverige så är intresset svalt, att förebygga, hindra och lösa brott, utan man låter brottslingar komma undan, vilket vi ser överallt i samhälle, över hela Sverige.

  Calle ser att brottslingar begår brott, som dom kommer undan med och brottsoffer som inte får upprättelse.
  Det går inte en vecka, utan att man ser olika brott begås i Göteborg.

  Finns det någon som helst tanke, vilja och intresse ifrån politiker att överhuvudtaget arbeta för ett tryggare samhälle, där brottslingar inte har övertaget och tar sig makten att äga, gator och torg🤔

  Folk som arbetar, sköter sig och betalar skatt, förtjänar mycket mer än vad ni klarar av att prestera och vi som lever i verkligheten ställer högre krav om lag och ordning än ni hittills levererat.

  Tiden går, medan man lägger kraft på konflikter om vem som har rätt och fel, ni borde ju ha som gemensamt politiskt mål oavsett partitillhörighet, vara för ett välmående land🤔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.