Dan Berg: Dags för teatrarna att ta iniativ och skapa sin egen TV-teater

Bildkälla: Wikipedia

53 namnkunniga film- och teaterprofiler – som exempelvis Marie Göranzon, Krister Henriksson och Reine Brynolfsson – kommer med ett upprop i Dagens nyheter 210330. Visionen bakom detta upprop är att de vill återinföra 1960- och 70-talets TV-teater. 

I uppropet står det: “Vi vill att man bygger upp en ny högklassig TV-teater av i dag! En nyskapande teater med djärvhet i repertoaren, en stark dramatik för också en ung publik med den unika tyngd som bara teatern har, en teater med både förnyelse och kontinuitet i ensemblen. Förutsättningarna finns.” 

Det är den arbetsbrist som uppkommit under den rådande pandemin som lockat fram detta upprop. Film- och teaterprofiler har dock enda sedan nedläggningen av TV-teatern framfört önskemål om att den ska återskapas. 

Eva Beckman, programdirektör på SVT avvisar dock uppropet: “Vi kommer inte att starta en fast ensemble som vi hade förr, däremot sänder SVT väldigt mycket scenkonst”.  

Detta innebär sannolikt att inget kommer att hända. Liknande upprop lär dock återkomma med jämna mellanrum utan att något händer. 

TV-teatern bidrog en gång i tiden till folkbildningen. Det nya mediet utvecklade också teaterns form och detta gjorde att även skådespeleriet förnyades. Pjäser kom snart att skrivas direkt för TV-mediet och dess skådespelarkonst var varken teaterns eller filmens utan fick helt nya och förfinade uttryck.  

Problemet är dock att TV-teatern tillhör det förgångna. Det ankommer knappast SVT att anställa en teaterensemble. Initiativet bör komma från teatrarna. Regionteatrarna och även fria teatergrupper kan mycket väl ta hjälp av produktionsbolag för att göra stor scenkonst som passar i både TV och andra medier.  

Eva Beckman har rätt i att det visas mycket scenkonst på TV. Denna är dock inte anpassad för mediet och använder inte de möjligheter som finns i form av närbilder, panoreringar, fågelperspektiv etc.  

Detsamma gäller den teater som går att se på nätet. Den består vanligtvis bara av en filmad föreställning som endast är marginellt redigerad.  

Teaterscenen bör vara en utmärkt inspelningsplats för nyskapande teater. Scener kan filmas många gånger och en skicklig redigering kan lyfta fram energin och nerven i skådespeleriet.  

Det är på tiden att vi slutar drömma om en förlegad TV-teater och istället ser de stora möjligheter och utmaningar som finns i vår tid. 

Dan Berg 

doktorand i teatervetenskap 


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.