3282: Teologisk fusion

| 16 maj, 2021

Det är inte var dag som kristendomen får en ny profet. Visserligen är vi inte riktigt där än men med ett djärvt förslag framkastar Jakob Wirén (ärkebiskopens sekreterare) en inte helt okänd kandidat, islams Muhammed. Jesus är redan accepterad som profet inom islam. Naturligtvis blir statusfrågan intressant. Vilken av dessa profeter är högsta hönset? Muhammed hävdar att Kristus aldrig blev korsfäst och måhända kan den nyanländes ståndpunkt innebära en radikal förnyelse av kristendomen. Trots allt är Muhammed ofelbar och språkrör för ärkeängeln Gabriel. Onekligen blir en diskussion om vilken av de två herrarna som skall utnämnas till den ofelbare intressant att följa.

Wirén driver också tesen om att kristendomen och islam tillber samma gud. En närmast tvingande tes eftersom islams alltmer ökande status innebär att deras gud måste erkännas. Men inte som separat enär vi då hade fått en i sig synnerligen intressant polyteism.

När den nyanlände profeten sålunda kan tänkas i kristen dräkt uppstår frågan om han skall ingå i det omfattande bildgalleri som gäller för andra profeter eller om han blir den ende obildbare.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.