3283: Eftertraktad Picasso

| 17 maj, 2021
Pablo Picasso, Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) (1932). Courtesy of Christie’s Images, Ltd.

En stabil faktor i konstvärlden utgörs av konstmarknaden. Samtidskonstens politiska ambitioner är i det sammanhanget sekundära. Visserligen kan den politiska konsten ibland bli en estetiserad trend som marknaden kan konsumeras. Men de konsthistoriska storheterna håller sina ställningar. Picasso är inget hett namn i samtidskonsten (man har insett att han hade helt fel värdegrund) men marknaden tröttnar inte. I veckan gick hans Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) från 1932 för ofattbara $103 miljoner. Marie-Thérèse var en ung dam som Picasso fick syn och presenterade med ”Jag är Picasso, får jag måla ert porträtt”. Hon hade ingen aning om Picasso men målat och skulpterat blev det. Och Picasso skapade den specifika huvudformen som gör att Marie-Thérèse är lätt att känna igen i konstverken. Det är väl en av anledningarna till att dessa Picassoarbeten är särskilt attraktiva. (artnet)

Konstvärlden är som bekant inte förtjust i marknaden. Den ses som en svår belastning. Det är svårt att erkänna att konsten sysslar med att producera lyxvaror för kapitalisterna. Men så är det.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.