87-åriga Gösta lurad av “tavelförsäljare” i sitt hem i Åseda i Småland

| 17 maj, 2021

Under torsdagskvällen i förra veckan hände det åter igen att en äldre man blev bedragen av en “tavelförsäljare”. Denna gången var det i Åseda i Uppvidinge kommun i Småland som “tavelförsäljaren” var i farten och denna gången var det en 87-årig man som råkade ut för bedrägeriet.
Mannen som heter Gösta Svensson berättar själv att han först trodde det var en granne kom in i hemmet men i stället var det en okänd välklädd och trevlig man.
Han säger: ” Mannen kom in, trängde sig in och hade tavlor med sig. Jag trodde det var för en ideell förening och han sa att de kostade 20 kronor.”

Gösta fortsätter sen med att säga: “Jag hade ingen växel så jag tog fram en femhundring. Den slet han till sig och sprang ut genom dörren. Det var obehagligt att vara med om.”
När Gösta ringde polisen direkt efter händelsen så berättar de att flera andra äldre personer blivit utsatta för liknande bedrägerier i området.
Gösta säger då: “Man blir ledsen och chockad. Om jag hade brottat ner honom så hade han kanske haft en kniv med sig. Det hade inte varit roligt.”

Enligt polisen är falska “tavelförsäljaren” känd av polisen sedan tidigare. Han har dykt upp på flera ställen i Sydsverige.
Polisens presstalesperson Evelina Olsson säger: “Detta modus med en man som söker upp äldre i deras bostäder och vill sälja tavlor till ett mycket förmånligt pris har dykt upp de senaste veckorna. Ärenden är spridda ända från Skurup, Östra Göinge och ända upp till Kalmartrakten.”
Och enligt Evelina Olsson har mannen beskrivs som välklädd och trevlig och har ibland velat sälja tavlorna för bara några kronor.

Evelina Olsson uppmanar dem som blir utsatta för denna eller någon annan bedragare att ringa polisen direkt.
Hon säger: “Ju snabbare vi får ärendet desto snabbare har vi chans att hitta den misstänkta. Ibland dröjer det ett antal timmar att få in ärendet för de äldre först ringer anhöriga eller liknande. Man ska också spärra korten så snabbt som möjligt. Man ska förebygga att aldrig lämna ut uppgifter eller använda bank id på uppmaning av att någon ringer. Ingen seriös aktör gör det.”
Evelina Olsson berättar att anhöriga kan läsa på polisens hemsida om hur man kan informera äldre om bedragare.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/gosta-87-lurades-av–bedragare-i-hemmet/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.