Bekymrande att NFC:s analyser dröjde månader efter överfallsvåldtäkt

| 17 maj, 2021

Nu kanske svaren kommer varför så få grova brott klaras upp och varför så få grova brottslingar blir dömda för vad de gjort.
I en artikel i Expressen berättar Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Fyrbodal om ett sådant fall där handläggningstiderna på Nationellt forensiskt centrum, NFC gjort att tiden dragit ut med att få en person dömd. Det handlar om en misstänkt överfallsvåldäkt i Tångenområdet i Strömstad i från mitten av mars där material sändes till NFC, men där resultatet inte kom förrän två månader senare.
Sten-Rune Timmersjö sade till P4 Väst: “En misstänkt hinner begå många gärningar på två månader.”

P4 Väst rapporterar att handläggningstiderna på NFC i medel har ökat från 33 till 50 dagar under perioden januari till sista april. För Ekot uppger NFC att en av anledningarna är de stora gängutredningar som satts i gång i början av året, efter att kommunikationstjänsten Encrochat kunnat knäckas. Konsekvenserna av detta blir att häktningstiderna i sin tur förlängs, likaså åtalstiderna. En av utredarna som bekymras över situationen är Sten-Rune Timmersjö.
Han säger till P4 Väst: “Vi får ju hela tiden vänta på NFC, på deras undersökningar. Jag vet egentligen inte vad som är problemet, jag kan inte förklara det för det är ingen som förklarat det på något annat sätt än att de har mycket att göra. Det har vi också.”

För att förbättra utredningstiderna inledde NFC vid årsskiftet en så kallad särskilt händelse, med syftet att förkorta handläggningstiderna i de högst prioriterade utredningarna, och då bland annat för grova brott. NFC säger till Ekot att man i de fallen ser en viss förbättring, men generellt har alltså handläggningstiderna i medel förlängts med 17 dagar.
Men är det en förbättring frågar jag mig?
Biträdande avdelningschef vid NFC Hanna Karlström säger till P4 att hon inte kan gå in på enskilda ärenden, men säger ändå: “Det är hela tiden en prioritering av ärenden som vi gör tillsammans med utredningssidan och åklagare.”

Men vad gör detta då för rättssäkerheten i Sverige, och vad gör det för gemene mans tyckande om rättssäkerheten i Sverige?
Jag för egen det tycker det är en skandal att handläggningstiderna ökat med mer än 50 procent. För när man tänker efter så kommer handläggningstiderna att fortsätta så länge inte regeringen gör något åt detta och tilldelar NFC mer pengar så att de kan utöka personalstyrkan och kanske även bygga ut undersökningslokalerna så att de räcker för den mängd material som behöver undersökas av just NFC.

Annars så får myndigheten köpa upp undersökningsplats på utländska forensiska center så att utredningstiderna kommer ner på normala och godtagbara tider. Under alla omständigheter behöver regeringen Löfven få loss “tummarna” och tilldela med pengar så att polisens och NFC:s utredningstider blir kortare. För rättssäkerheten står på spel och så även det svenska folkets uppfattning att vi har ett rättssäkert land. Så här kommer en uppmaning till hela regeringen men främst till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Inrikesminister Mikael Damberg att skaffa fram pengar nu innan hela rättsmaskineriet går i stå och Sverige kommer att klassas som ett osäkert land att vistas i.

https://www.expressen.se/gt/krim/analys-efter-overfallsvaldtakt-drojde-manader–bekymrar/?fbclid=IwAR3gHjJiFuiEeGzKkZbFNl3NHSGn1oqq8EzxB4ppJoEUkdMRIpBAlTa-v3g

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Bekymrande att NFC:s analyser dröjde månader efter överfallsvåldtäkt

 1. Anders

  På område efter område ser vi hur Sverige monterats ned . Nu får väl justitieministern sitta i TV med bekymrad min och berätta hur mycket han har satsat .
  Hur vi hamnat i alla dessa problem nämns aldrig .
  Men vi vet .
  Det beror på odugliga socialdemokratiska politiker.

  Svar
 2. Carl den 12

  Det här leder till att allt fler söker andra lösningar, för att påverka förövare att inte fortsätta, vilket dom oftast gör. Kommer man undan, så lär förövare känna sig oövervinnerlig och det är skrämmande att förövare även har förhållande och barn.

  Calle undrar, om vi brottsoffer ska vänta på att nya brottsoffer, tyvärr blir dom som ger oss någon form utav upprättelse.

  PS Om man nu anser att det är viktigare att prioritera skjutningar, så finns det multikriminella som även ligger bakom andra brott🤔

  Glöm att anmälningsbenägenheten har ökat, allt fler anmäler inte alls pga bla låg prioritering av ärende.

  Tolererar vi det här, står våra barn på tur💔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.