Hans Sandin: 360 000 fattigpensionärer i Sverige som kommer att öka med 150 000 ytterligare innan 2022

Man går nu ut och säger genom olika media vilka bra pensioner vi har i Sverige. Hur är nu detta möjligt?

Systemet har blivit utdömt av flera viktiga instanser som ett direkt hot mot våra pensioner.

Sveriges pensionssystem har sedan tillkomsten av det nya systemet på 90-talet gått från ett av de bästa till ett av de näst sämsta inom EU av 27 länder.

Om du kommer till Sverige som gammal och därför inte har någon pension intjänad kan du inte få pension. Istället har Sverige något som döpts till äldreförsörjningsstöd, som är som det låter – ett socialbidrag för äldre, i princip. Skillnaden är att inte kommunen behöver betala utan det gör Pensionsmyndigheten.

Den automatiska regleringen (bromsen)

Bromsen tillkom efter riksdagsbeslutet om ”världens bästa pensionssystem”, vilket fattades 1994. Man insåg nämligen redan 2001, vid systemets införande, att det var underfinansierat. Istället för att titta över finansieringen, kanske intjänandetaket, valde man att lägga in en broms i systemet.

Denna broms sänker inte bara pensionerna de år den ”slår till”, den sänker också den framtida utvecklingen. Det finns nämligen ingen ”gas” i systemet.

Med en genomsnittlig ökning kring 2,5% per år, har lönenivån i Sverige fördubblats sedan pensionssystemets införande 2001. Pensionerna har, i princip, legat på samma nivå sedan 2001. Gapet, eller klyftan, mellan den sista lönen och den första pensionen ökar för varje år. Det gör även klyftan mellan löntagare och pensionärer. Det talas aldrig om denna klyfta.

Hans Sandin


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Hans Sandin: 360 000 fattigpensionärer i Sverige som kommer att öka med 150 000 ytterligare innan 2022

 1. SALA

  Behöver Sverige pensionärer? Fråga MP+S. De kanske vill byta ut oss mot andra folkslag som är flitigare och mer kreativa och som kan visa “intyg” på att de är professorer, raketforskare, forskare, läkare, civilingenjörer, ………

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.