“Stökig” kväll och natt i Eskilstuna, 20-tal bilbränder och insats vid polishuset

| 17 maj, 2021

Kvällen och natten till måndagen har varit en hektisk natt för räddningstjänsten och polisen i Eskilstuna. Allt började vid 22-tiden då polisen fick larm om att flera personer sett en pistolbeväpnad man i Torshälla. Polisen åkte på larmet men kunde inte hitta någon beväpnad man där. Samtidigt som polisen var i Torshälla så började det brinna på ett antal platser i innerstaden i Eskilstuna.
Ledningsbefälet Laila Eriksson sade vid 23-tiden på söndagskvällen: ”vi vet inte om man hat tänkt få bort oss från innerstaden då. För att sen kunna tutta på på fler ställen, vi håller på att utreda det.”

För under söndagkvällen och natten mot måndagen brann det på ett 20-tal platser i Eskilstuna. Flera av dem startade samtidigt. SOS Alarm uppgav på söndagskvällen att räddningstjänsten i princip åker från brand till brand och släcker dem. Polisen menar att det är en samordnad attack mot samhället. Enligt uppgift ska bränderna som startades varit bilbränder och de ska ha blossat upp i olika delar av staden. Men det har också rapporterats om att även någon husvagn och en husbil blivit uppeldad.

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik säger om den beväpnade mannen i Torshälla klockan 6 på måndagsmorgonen: ”Vi har startat en utredning om grovt vapenbrott. Men har egentligen inte hittat något som tyder på att händelsen inträffat.”
Det grova vapenbrottet i Torshälla kan således rubriceras om till falsklarm. Enligt Agnevik är det just nu en hel del frågetecken kring det ärendet. Polisen i Eskilstuna dementerar däremot uppgifter som att det under natten kastats molotovcocktails mot polis och räddningstjänst under natten.

Enligt Agnevik var det ett missförstånd mellan polisen och räddningstjänsten. Och uppgifterna om att även en polisbil ska ha eldats upp stämmer inte enligt Agnevik. Han säger sig inte veta hur uppgifterna uppstod men de visade sig vara felaktiga. Under natten begärde polisen i Eskilstuna nationell förstärkning. Enligt SÄPO är man informerad om händelsen, men de vill inte kommentera i övrigt. Eskilstuna polisstation ska enligt uppgift under natten varit bevakad av poliser med förstärkningsvapen. Tre personer greps och anhölls under under natten.

Enligt polisen är det tre män i 20-årsåldern som alla tidigare är kända av polisen. De är nu misstänkta för försök till grov skadegörelse. Även om polisen inte gripit fler än dessa tre under natten mot måndagen så utesluter de inte att det fanns fler gärningsmän.
Thomas Agnevik sade: ”Bilarna började brinna i princip samtidigt. Mer eller mindre i varje fall. Inom tio minuter hade vi de flesta bränderna.”
Polisen är därför övertygade om att där var fler personer som tände eld.

Det finns vittnesobservationer, men ännu på måndagsmorgonen hade polisen inte hunnit ut till alla brandplatserna.
Laila Eriksson säger: ”Vi har gått in med kraft och sedan har det bara vart att öka.”
Hon fortsätter sen med att: ”Det är ju… Folk som medvetet och uppsåtligt har gått in och tänt eld på andra människors bilar och egendom.”
Hon menar också att det är fruktansvärt att folk använder sin kapacitet till något bättre än det här. På måndagsmorgonen är brottsrubriceringen endast försök till skadegörelse, men det kan komma att ske tillökning av den under dagen.

https://www.expressen.se/nyheter/flera-brander-i-eskilstuna-samtidigt/
https://svt.se/nyheter/lokalt/sormland/larm-om-flera-brander-i-eskilstuna

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.