3284: Toppen, botten och fasanfulla värderingar

| 18 maj, 2021

Att förstå tidens elände är inte alldeles enkelt. Men man kan lyssna på Kajsa Ekis Ekman som i en bokrecension (Aftonbladet) passar på att framföra en mycket enkel teori om brottsligheten i utsatta områden:

”Jag skulle säga att det är precis samma värderingar som råder i hela samhället nuförtiden. Pengar, makt, elitism och brutalitet, samla på sig dyra grejer, sex som metafor för strid, man ska vinna och andra ska krossas. Skillnaden är att folk på botten har andra medel för att nå samma mål. Och att de som är på botten slutar i fängelse eller i en kista medan de på toppen belönas. Man kan inte ha en rövarmentalitet i samhällets topp och lära ut solidaritet i förortsskolor.”

Om dessa värderingar råder i hela samhället torde Ekman ha dessa värderingar. Särskilt den sista citerade meningen ger utrymme för en fundering om Ekmans syn på sig själv. Möjligen kan det vara så att läsaren utan vidare skall förstå att recensenten är god och upphöjd varelse, en stridande profet som kanske inte lyckas få fullt genomslag för sina geniala teorier.

Det går naturligtvis också att läsa inlägget som banal vänsterideologi inom ramen för de ”socio-ekonomiska förklaringsmodellerna” – samtidigt som toppenfolket relativiseras som lika usla som konkreta brottslingar.

Ekmans teori säger inget om mittenläget, dem mellan botten och toppen. Ej heller om den majoritet av utsatta (och fyllda av samhällets eländiga värderingar) som inte väljer brottsligheten som vägen till framgång.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.