Judehatet kommer som ett brev på posten. Men Expressen våga skriva ut vilka som är de ansvariga för antisemitismen.

| 19 maj, 2021

I går kunde man läsa i Expressens ledare att “Judehatet kommer som ett brev på posten” nu under konflikten mellan Israel och Palestina. Ledarredaktionen skriver “Återigen visar judehatet sitt fula tryne i spåren av den israelisk-palestinska konflikten. Det måste råda nolltolerans mot dessa vidrigheter.” Och jag håller fullständigt med i att det måste vara nolltolerans för judehatet i Sverige, Europa och i hela Världen.
Men varför vågar inte ledarredaktionen skriva var hatet kommer ifrån, varför är de så rädda att lägga ansvaret där det hör hemma?
Är det så att ledarredaktionen är rädda för att lägga ansvaret där det hör hemma, eller beror det på att de inte vågar göra det för att de då spelar de “högerextrema” rätt i händerna?

För vi som har följt utvecklingen mellan Israel och Palestina och följt demonstrationerna som blossat upp i snart alla större orter i Sverige och Europa vet att det inte är de “högerextrema” som har demonstrerat varken i Sverige eller i Europas städer. Vi vet att det inte är dem som har samlat uppretade mobbar av unga män utanför synagogor där de bränner den Israeliska flaggan. Nä, judehatet kommer från annat håll, från personer som växt upp med hatet från barnsben och som kommit hit till Europa och Sverige, många som krigsflyktingar eller ekonomiska flyktingar men också för att begå grova brott i religionens tecken. Det är sådana som har demonstrerat i städer som Bonn, Düsseldorf, Münster och Gelsenkirchen i Tyskland.

Det är sådana som i Düsseldorf tändes en eld ovanpå ett monument över en synagoga som brändes ner under Kristallnatten 1938. Det är sådana som i Essex i Storbritannien nyligen misshandlade en rabbin utanför sin synagoga.
Så varför vågar inte Expressens ledarredaktion skriva ut vilken folkgrupp det är?
För om det hade varit “högerextrema” grupper som demonstrerat och burit sig åt på det viset då hade inte Expressen varit rädda för att skriva, då hade det varit svarta rubriker om att de “mörka” krafterna varit på march och då hade det hänvisats till andra världskriget med en gång.

Så varför är de nu så tysta om vilka det är?
Kan det vara att de är rädda för att bli kallade för rasister, fascister eller islamofober?
Men får man inte berätta vilka som utför dessa handlingar bara för att rädslan är för stor, är det inte att förminska det som sker i Sverige, Europa och Världen om man inte lägger ansvaret där det hör hemma?
Då frågar jag mig om de som arbetar på ledarredaktionen på Expressen verkligen passar på det jobb de har, eller de kanske skulle skriva om något mindre kontroversiellt?

Jag däremot är inte rädd utan vågar lägga ansvaret där det hör hemma och jag lägger ansvaret på de muslimer som är ute och sprider judehatet. Men jag lägger också ansvaret på politikerna som låtit det gå så långt som det gått i Europa och Sverige. Jag lägger ansvaret på politiker som Angela Merkel i Tyskland, som på François Hollande och Emmanuel Macron i Frankrike. Liksom på Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt som lät detta ske 2014-2015. Om inte dessa statsöverhuvudena varit så måna om att visa hur öppenhjärtiga de var så hade nog inte demonstrationerna varit så våldsamma och inte judehatet så stort runt om i Europa och Sverige.

Då hade kanske inte judehatet varit så stort i Malmös skolor eller då hade kanske inte Stockholm behövt beslutat att göra en kartläggning av antisemitismen i huvudstadens skolor. Och då hade vi kanske inte behövt se olagliga demonstrationer i städer som Umeå, Lund och Norrköping där det skanderades judehat och antisemitism. Och framför allt så hade kanske inte judarna behövt känna oro för att bära kippa eller Davidsstjärnan. Eller för den delen våga gå till synagogan. Det är därför jag lägger ansvaret på de muslimerna som demonstrerar och sprider antisemitismen och judehatet, men det är också därför jag lägger ansvaret på politikerna söm lät och låter det ske.

Jag avslutar med den sista meningen i Expressens ledare: “Att judar ska behöva känna oro och rädsla i dagens Sverige är inget annat än ett stort misslyckande. För det är just vad det är, ett stort misslyckande för Europa och för Sverige.

https://www.expressen.se/ledare/judehatet-kommer-som-ett-brev-pa-posten/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Judehatet kommer som ett brev på posten. Men Expressen våga skriva ut vilka som är de ansvariga för antisemitismen.

 1. Carl den 12

  Nazist-kortet är förbrukat.

  Calle tycker sig se, att verkligheten även kommer ikapp dom mest PK🤔
  Religionsfriheten står för allt annat än frihet, när det handlar om den sk religion som har som mål att förtrycka i både sina hemländer och här i Sverige.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.