Rektor på Gotland fick JO-kritik för brev till vårdnadshavare om elever som bar SD:s logga “på ett provocerande sätt” i skolan.

| 19 maj, 2021

Justitieombudsmannen, JO ger nu rektorn på Högbyskolan på Gotland kritik efter att denne gick ut med ett meddelande till vårdnadshavare om att elever bar Sverigedemokraternas logga ”på ett provocerande sätt”. Enligt uppgift lade meddelandet från rektorn till vårdnadshavarna på Högbyskolan ut på den digitala tjänsten Schoolsoft med överskriften ”En vädjan”.
Meddelandet såg ut på detta viset: “Idag har många elever valt att bära SD:s tröjor, nyckelband, kepsar och ballonger som delas ut gratis på Hemse torgdag. Många av eleverna bär detta på ett provocerande sätt och andra elever och personal tar illa vid sig. Jag vill uppmärksamma er vårdnadshavare på detta och be er att föra ett samtal med era ungdomar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem. Jag tackar på förhand.”

JO menar att rektorns “brister i sin utformning”.
Och JO skriver: “Skrivelsen fokuserar inte alls på det inträffade och elevernas oacceptabla ordningsstörande beteende utan ger istället intrycket av att det är partiets symbol och åsikter som är det problematiska och att det är detta som vårdnadshavarna ska samtala med sina ungdomar om. Skrivelsens utformning står därmed i strid med grundlagens krav på saklighet och opartiskhet. När den är utformad på detta sätt kan den också, oavsett avsikt, uppfattas som en kränkning av elevernas yttrandefrihet. Rektorn får kritik för utformningen av skrivelsen.”
I ett svar som JO fick så skrev rektorn för skolan att de aktuella eleverna betedde sig på ett provocerande sätt och skapade otrygghet, men att det var fel att koppla elevernas dåliga uppträdande till ett visst politiskt parti.

Men vad får rektorn för straff för att denne ville stoppa SD:s loggor, tröjor, nyckelband, kepsar och ballonger för att visas på skolan?
Fick han ens ett slag på handen för rätten att uttrycka sin politiska åsikt?
Jag undrar om hon, för det är en kvinna hade reagerat på samma sätt om ungdomarna hade burit tröjor från S eller M om de uppfört sig på samma vis?
Nä troligtvis inte, då hade det sagts att ungdomarna bara varit lite mer stökiga än normalt. Men det som klämde i hela denna historian var att ungdomarna bar tröjor med SD:s logga på, att de bar kepsar som visade att de tyckte om SD.
Me att hon bara fick ett litet slag på handen för att hon bröt mot grundlagens krav på saklighet och opartiskhet det är ett hån. Men något som alla i SD vet om är något som ständigt förekommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.