3286: Avstånd och faran med oböjda spik

| 20 maj, 2021

Tidningen Lundagård har publicerat en intervju med mig. I denna anmärker man på mitt hantverkskunnande:

”Jag var inte bra på att snickra när jag var barn, säger han.

Och om sanningen ska fram är han väl inte någon vidare hantverkare i dag heller. Visserligen har han fått sin byggnadsstil godkänd av ”ingenjörer” – men spikarna sticker ut åt alla håll och kanter och man får vara uppmärksam så att man inte river sig.

Nej – tillgänglighet tillhör varken Nimis eller Lars Vilks starkaste sidor.”

Jag erkänner gärna att mitt hantverk inte utgör någon konventionell kvalitet men de utstickande spikarna har sin egen historia. Att det blir mycket spik i trämaterialet beror på att virket återanvänds, dels efter att det har lossnats eller brutits av och dels genom de många vandaliseringarna. Att få loss spikarna ur virket är ofta omöjligt. Naturligtvis böjer jag alla kvarvarande spik men problemet är att de är i ständig rörelse genom väder och vind. Eftersom jag numera inte kan komma ut till Nimis med samma frekvens som tidigare drabbar detta tillsynens detaljer. Jag vill passa på att be besökare medbringa ett lämpligt verktyg och bidra med att böja några illasittande spikar.

En helt annan sak dyker upp i intervjun. Den brukar valsa runt och handlar om mitt konstnärligt särdeles lyckade deltagande i SION:s konferens i New York 2012:

”Journalisten Jan Josefsson följde då med för att dokumentera, och ställde raka frågor om Lars Vilks politiska position i SVTs Uppdrag granskning. Frågor som vi ännu inte har fått svar på. Lars Vilks har blivit kritiserad för att han inte tar resolut avstånd från antimuslimska åsikter.”

Tyvärr får vi inte vilka frågor vi ännu inte har fått svar på. Jag svarar gärna om någon är intresserad och känner till vilka frågor det gäller. I ett konstverk sysslar man inte med att ta avstånd från det ena eller det andra (om det nu inte skulle ingå som en dramatiskt motiverad profilering). För övrigt har jag inte heller tagit avstånd från antikommunistiska åsikter, ej heller från ESC (även om det varit nära), ej heller från Centerns ungdomsförbund, ej heller från Paolo Roberto (rykande och underförstått spännande aktuell efter Navid Modiris podd – Aftonbladet), ej heller Teskedsorden, ej heller muslimska brödraskapet, ej heller platta jordens sällskap, ej heller Miljöpartiet eller Liberalerna.

I den alltmer fiktionaliserade värld vi numera lever i har det blivit allt svårare att skilja på vad som är språkspel med något underliggande syfte, vad som är social plastik (Beuysjubileum, 100 år i år) och vad som händelsevis skulle kunna tillskrivas ett realitetsvärde.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.