Carl Bildt anklagas för ren antisemitism efter uttalande om Israels polisoperationen vid al-Aqsamoskén, och att “det är som att skicka in nazister i Vatikanen” i SVT:s morgonstudio under gårdagen.

| 20 maj, 2021

Under gårdagen anklagades Carl Bildt för ren och skär antisemitism av judiska centralrådets ordförande Aron Verständig. Detta för det uttalande Bildt gjorde i SVT:s morgonstudio då han jämförde den israeliska polisens operation vid al-Aqsamoskén med att skicka in nazister i Vatikanen.
Verständig sade under onsdagen: ”Att jämställa, i det här fallet israelisk polis och soldater, med nazister. Det är inte bara smaklöst, utan också ren och skär antisemitism.”

Och Verständig har uppbackning för sitt uttalande om Bildts prat i SVT:s nyhetsmorgon. Enligt definitionen som alliansen för hågkomsten av Förintelsen, IHRA är jämförelsen mellan israelisk politik och nazism ett uttryck för antisemitism. Och denna definition är något som den svenska regeringen har antagit.
Verständig sade: ”Det är förvånande att en tidigare svensk statsminister och utrikesminister ger uttryck för sådana åsikter.”
Aron Verständig säger att han vill poängtera att han inte har några problem med att folk framför saklig kritik mot staten Israels agerande. Men här har Bildt gått över gränsen.

Han säger vidare att många medlemmar i Sveriges judiska församlingar illa vid sig över Bildts uttalande och vill nu att han ska tänka om. Senare på onsdagen efter att Bildt tagit del av kritiken mot hans snack i SVT:s Nyhetsmorgon så skriver han i ett mail till Expressen att ”det inte var någon bra formulering.” Han fortsätter i mailet med att: “Jag skulle valt en annan liknelse för att förklara förklara vilka känslor det väcker när man skickar in polisstyrkor i heliga platser på heliga dagar.” Och fortsätter sen med: “Det var ju det som det handlade om i diskussionen om vad som hände vid Al Aqsa-moskén. Det tror jag faktiskt att de allra flesta också förstod.”

Men Bildt förstår inte Aron Verständigs kritik utan svarar på den med: “Jag jämförde faktiskt inte Israels politik med nazisterna. Jag jämförde de möjliga reaktionerna på någonting Israels polis med de reaktioner som kunde följa etc. Det är faktiskt skillnad. Och en rätt viktig sådan.”
Vilken reaktion uttalandet gav på SVT och då speciellt på Nyhetsmorgon-redaktionen är inte känt. Det är heller inte känt om SVT kommer att sluta upp med att föra intervjuer med Carl Bildt eller de inte bryr sig om att han visat sin antisemitiska sida.
En sak som däremot borde vara klart är att SVT:s programledare visat sitt ställningstagande i denna konflikten mellan Israel och Palestina, när de inte avbröt och tog avstånd från Bildts uttalande.

Det är inte vackert av den svenska statstelevision att så öppet visa att de är antisemiter, och en sak är också klar att ett ombildande och en nystart av både SVT och SR är nödvändigt. Likaså att reportrar och programledare måste kunna ställas till svars för de intervjuer de gör med personer och de uttalanden som de gör om inte reportern eller programledaren avbryter den som talar och tar avstånd från detta i klara ord och handling. För annars så kommer den skattefinansierade nyhetsförmedlingen mista all av den lilla trovärdighet de har kvar.
Så jag ser fram emot ett uttalande från den högsta ledningen inom SVT om vad de ämnar att göra nu, och jag ser fram mot ett uttalande från regeringen vad de tänker göra åt det antisemitiska ställningstagandet inom koncernen.

https://www.expressen.se/nyheter/bildts-svar-anklagas-for-ren-antisemitism/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.