3287: Att satsa på rätt häst

| 21 maj, 2021
Palestinians check the aftermath of Israeli airstrikes in Rafah in the southern Gaza Strip on May 19, 2021. Photo by SAID KHATIB / AFP via Getty Images.

Att ta ställning, det har länge varit dagens melodi. Självklart bör det vara ett korrekt och ofarligt sådant. Därför har vi lärt oss att noga överväga våra formuleringar.

Även konstvärlden hänger med. Men allt är inte lika lätt. Hur skall man ställa sig i Palestinakonflikten? Man kan räkna med att konstvärlden generellt är på Palestina sida eftersom ett sådant val är emblematiskt vänster och därför följer de rekommendationer som ges i konstvärlden. Men i det här fallet är det lite mera komplicerat. Kultur- och konstinstitutionerna i Israel är också oroade och därtill kommer sådana hinder som antisemitism och ledarskap som är knutet till terrororganisationer. Men från kulturens sida i Palestina menas det:

“What we need,” said Adila Laïdi-Hanieh, director of the Palestinian Museum, “is for the international art world to show courage and stand with Palestine vocally, just like they stand for decolonization, Black Lives Matter, and LGBTQ rights.”

De angivna exemplen är inte helt i linje med den rådande konflikten. Dekoloniseringen etc. är helt riskfritt med den politiska vinden säkert i ryggen. Konstvärlden föredrar att tills vidare ligga lågt. (artnet)

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.