Klimatfrågan är symptomatisk för vårt sett att misstolka världen

| 21 maj, 2021

Klimatfrågan. Koldioxiden. De smältande glaciärerna och de ökande temperaturerna. Känns det igen? Ja. Det var en retorisk fråga. Men är frågan så akut som massmedierna gör gällande. Jag ber er läsa en inscannad artikel av Björn Lomborg som arbetar för en tankesmedja i Köpenhamn som skrivit den eminenta boken False alarm som handlar om klimatet. Den har tills nyligen varit helt slutsåld i månader i Sverige och jag rekommenderar dig varmt att få tag i ett exemplar.

Boken adresserar klimatfrågan från flera perspektiv och gör det på ett ypperligt sätt därför att Lomborg gör det som ingen annan gör då de erbjuds mediatid: han tar ett makroperspektiv. Om ni tar er tid att läsa nedanstående artikel så får ni ett mycket kort referat av boken för det är nämligen det det är även om frågan som tas upp är av en annan karaktär. 

Min poäng med den här artikeln är att vi aldrig tar just makroperspektiv. Notera hur Lomborg pekar på att energiförsörjningen och ekonomin är långt större problem än klimatfrågan. Notera gärna i boken hur han i boken sen beskriver hur vi människor alltid lyckats anpassa oss till nya situationer – något som massmedia målar upp som något fasansfullt istället för det som fått oss att överleva genom Darwinismen: den som anpassar sig bäst har bäst chans att överleva. Se bara på videosvepen från Eurovisions Nederländerna där man ser deras byggda skyddsvallar i Rotterdam. I Aktuellt målas ett liknande scenario upp om 100 år i Malmö. Men det innebär inte att det är ond bråd död.

Makroperspektivet är helt bortglömt i debatten kring allt som har med samhälle att göra och det är det för att det inte går att sälja. Det går inte att sälja för det kräver dels att mottagaren sätter sig in i ett problem denne inte orkar sätta sig in i och dels för att det inte är säljande att tala om lösningar utan det är säljande att prata om hot.

Därför blir Lomborg också fienden och målas ut i slutna grupper på sociala medier som en så kallad klimatförnekare vilket han gång på gång i boken dementerar och dessutom visar. Det här menar jag pekar på vikten att lyfta makroperspektivet över allt annat i debatten. Ni som läser på detnyaparadigmet.com – det är till er jag vill ge den tanken. Gå inte ner i detaljer kring vad någon sagt eller gjort. Se hela kedjan i förloppet och ställ er framförallt frågan: vad är intentionen? För intentionen är långt viktigare än konsekvensen. Den förklarar nämligen vem personen bakom är och vad hon vill. 

Niklas Gerholm


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.