Hans Sandin: Förra veckan publicerade SCB en mätning som borde färga varenda frågeställning i nästa års val:

Inte sedan mätningarna började göras på 1970-talet har fler personer i Sverige levt med låg ekonomisk standard än nu.

Under 1990-talet låg andelen personer med låg ekonomisk standard omkring 8 procent, år 2019 uppgick andelen till hela 15 procent. Knappt 12 procent av de som är födda i Sverige låg år 2019 under gränsen för låg ekonomisk standard, motsvarande andel bland de utrikes födda var 31 procent.

Tittar man specifikt på gruppen barn är siffrorna än mer alarmerande: Knappt 16 procent av barnen födda i Sverige hade låg ekonomisk standard, vilket kan jämföras med motsvarande andel bland utrikes födda som år 2019 uppgick till 54 procent. Det innebär att vart femte barn levde med låg ekonomisk standard samt att 70 procent av de utrikes födda barnen lever med låg ekonomisk standard i var fjärde kommun.

Det skiljer, i genomsnitt, 38 procentenheter mellan barn födda i Sverige och barn födda utomlands. Men på vissa håll är skillnaderna betydligt större: I Ronneby och i Kungsör är skillnaden över 60 procentenheter. Här har drygt 20 procent av de inrikes födda barnen och 80 procent av de utrikes födda barnen låg ekonomisk standard.

Det råder inga tvivel om att det i Sverige har etablerats en ny underklass som fått etniska förtecken. Att människor som kommer till ett nytt land möts av svårigheter initialt är inget konstigt, problemet är varaktigheten i utanförskapet liksom den överhängande risken att fattigdomen går i arv.

Hans Sandin

Expressen


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.