Från klimatet till väpnade konflikter

| 25 maj, 2021
Greta Thunbergs rörelse Fridays for future manar till kamp mot mot ”fängslandena, id-systemet och restriktionerna vid Al-Aqsa-moskén”. Thunberg själv skriver dock att hon inte är emot någon part i konflikten. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Greta Thunbergs rörelse Fridays for future började som ett upprop mot klimatet och även om röster höjdes för att det handlade om aktivism och att rörelsens budskap inte var tillräckligt objektiv i sin sak så handlade det om klimatet. Då Greta själv seglade hem från sin resa till USA så gjorde hon ett uttalande från båten. I det uttalandet berörde hon BLM-rörelsen lite i skymundan men ändå med en klar adress till att hon stödde deras verksamhet. Jag anade då del 2 i trilologin Greta.

Den lät dock vänta på sig eftersom Covid bröt ut men nu i vaccintider så kan vi börja se det jag anade var på väg redan för något år sedan. Fridays for future handlar inte längre om klimatet utan om en vänsterrörelse.

I dagarna har rörelsen gjort flera angrepp i sociala medier mot Israel rapporterar Världen idag. Jag tänker inte värdera uttalandena men jag vill visa följande: då en klimatrörelse som menat att världen behöver förändring inom klimatet så framtidens unga inte ska behöva dö nu börjar adoptera helt andra värderingar inom världspolitiken så skapar det strömningar. Klimataktivister som endast haft klimatet för ögonen kommer nu också börja lyssna till andra strängar från spelmännen i Fridays for future. Det här är en aktör att räkna med. Greta har haft en mycket stor påverkan på befolkningen. Nu ger hon sig in på världspolitikscenen och den kan hon inte. Faktum är att hon inte adresserar klimatfrågan på den makronivå som krävs för att förstå dess enorma komplexitet i lösningar. Hur ska hon kunna ta ställning i en av historiens mest invecklade och infekterade konflikter?

Av vad jag sett av Greta i dokumentärer, utspel och i sociala medier så ser jag henne som bekymrad över klimatet. Nu har plötsligt helt nya tongångar börjat höras och jag är mycket tveksam till att det här är hennes egna agenda. Jag tror man bör räkna med Friday for futures på den politiska arenan och jag är osäker vad den kommer föra med sig. Men notera att den är grundad av en 15-åring vars medspelare vi inte har någon aning om. Jag är långt ifrån säker på att det här är en god sak. Allra minst kanske för Greta? 

Niklas Gerholm


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  • 44
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.