Brå:s rapport om dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder, ingen munter läsning för oss i Sverige

| 26 maj, 2021

Idag onsdag presenterade Brottsförebyggande rådet “Brå” sin senaste rapport som heter “Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder”.
Vad visar då denna rapport, visar den det som Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och Inrikesminister Mikael Damberg har försökt att framföra under så många år, att Sverige bara blir tryggare år för år?
Eller visar rapporten det motsatta, att Sverige aldrig varit så otryggt som det är nu?
Ja ni som gillar att läsa om statistik kan gå in på den nedersta av länkarna i inlägget för att läsa hela rapporten.

Jag tänker bara visa lite godbitar från den i detta inlägget.
Det att i studien har Brå jämfört dödsskjutningar med 22 andra europeiska länder under 19 år, mellan 2000 och 2019. Och att de har kommit fram till att Sverige ligger på topp nivå i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. Säkert inte den plats som Morgan Johansson och Mikael Damberg skulle velat Sverige skulle ligga på.
Klara Hradilova-Selin utredare på Brå säger: “Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. Sverige har rört sig från botten till toppen i Europas statistik.”
Och det är inte bara att Sverige intar en topposition i antalet skjutningar, rapporten visar också att 8 av 10 skjutningar sker i kriminell miljö.

Kriminell miljö som bland annat kan kopplas till illegal droghandel, kriminella grupperingar och bristande förtroende för polisen.
Klara Hradilova-Selin säger: “Men de här faktorerna finns i flera andra europeiska länder. Så varför det dödliga skjutvåldet ökat mest i Sverige vet vi inte.”
Jag tror nog att Klara Hradilova-Selin vet varför det dödliga skjutvåldet ökat mest i Sverige, men det är något som inte får talas högt om då det inte är politiskt korrekt att tala om det. Då risken finns att myndigheten blir utsatt för politiska påtryckningar från de politiskt korrekta partierna som inte velat se utvecklingen.

En som inte är så försiktig är Håkan Jarborg polismästare i polisregion Syd, som kommenterar resultatet med att säga: “Tyvärr bekräftar det vad vi tidigare sett, att ökningen i Sverige är unik.”
Detta är inte något roligt att se men Sverige låg i början av 2000-talet i botten på listan över dödligt våld med skjutvapen. Men på knappt 20 år så ligger vi i toppen på listan. Och då är inte de två sista åren inräknade. De åren som varit något av de blodigaste åren sedan urminnes tid. Så vad mer kan man säga än att den kriminalpolitik som förts mellan 2000 och 2019 har varit en total katastrof. En katastrof som både de borgerliga och de rödgröna bär skuld till.

Men kommer de att dra någon lärdom av det?
Jag betvivlar detta då rapporten inte pekar ut varför, detta då det inte ingick i uppdraget att analysera vilka faktorer som
eventuella likheter eller skillnader mellan olika länder kan bero på.
Så varför ingick inte detta i Brå:s uppdrag?
Är det så att regeringen som beställt rapporten inte velat få hela sanningen då den visat att de så kallade “krafttag” som de gjort mot det dödliga våldet inte gjort någon nytta?
Eller är det så att en rapport som visat helheten hade gött regeringen hatobjekt Sverigedemokraterna?

Jag frågar mig detta och hoppas att frågan ställs i riksdagen så Löfvenregeringen, men också de som satt med i de tidigare regeringarna ställs till svars över den utveckling som nu Sverige genomgår får svar och inte bara klyschor från dem som bär det största ansvaret för utvecklingen. De som öppnade gränserna för alla att komma hit utan att kontrollera dem, utan att göra en bakgrundskontroll. För en sak är säker, det behövs stora förändringar i kriminalpolitiken och inom rättsväsendet om inte Sverige ska gå under.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-presenterar-studie-om-dodliga-skjutningar
https://www.dn.se/sverige/sveriges-dodsskjutningar-i-topp-bland-lander-i-europa/?fbclid=IwAR3cRFEhJ0sjuRBesmyqGJp2rRIOaBGoLuiCcjm0CX7u-5rs6lrcx-xZt38
https://www.bra.se/download/18.1f8c9903175f8b2aa70c9a1/1621930903076/2021_8_Dodligt_skjutvapenvald_i_Sverige_och_andra_europeiska_lander.pdf?fbclid=IwAR2Kx-vBjGeF0p5lAhxjMPFuf-2HbTu-JNbmmkfQCqIDyvlCiyDKOkoN9IA

2 tankar på “Brå:s rapport om dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder, ingen munter läsning för oss i Sverige

 1. Anderssonskan

  Ska bli kul att se sossekommentarerna till ökningarna .
  “Vi är glada att några tar på sig att hålla efter gängkriminaliteten innan den växer sig för stor ” typ.
  I kör naturligtvis .

  Svar
 2. Carl den 12

  YouTube: “Trygghet” Stefan Sauk💪

  Calle tycker sig se, att är det INTE snart dags att vakna eller är ni som är emot ett uppvaknande helt💯övertygade, om att dom politiska partier ni har röstat på fortfarande har💯koll på läget❓❓❓

  Äh, vi tar och chansar ett tag till och röstar återigen i samma gamla invanda “Goda” PK-anda, i valet år 2022 🙈🙉🙊

  Svensk🇸🇪Roulette🔫

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.