27-årig dömd våldtäktsman släpptes på fri fot efter domen, är nu misstänkt för ny våldtäkt

| 27 maj, 2021

Hur fungerar vårt rättssamhälle egentligen när man läser om att en 27-årig våldtäktsman inte häktades efter att dom fallit mot honom i Hovrätten?
Mannen fälldes först i Tingsrätten i maj i fjol för en våldtäkt som mannen begått i augusti 2018. Solna tingsrätt dömde mannen till två år i fängelse, något som överklagades och i Hovrätten skärptes straffet till två år och två månader. I Tingsrätten begärde kammaråklagare Liselotte Nilsson att mannen skulle häktas i väntan på att straffet skulle verkställas men det avslogs då de inte ansåg att det var någon risk för att han på fri fot skulle begå några fler brott.

Vid tiden för de inledande förhandlingarna var mannens belastningsregister tomt. Och i en teori som kammaråklagare Liselotte Nilsson framför är att tingsrätten bedömde att mannen var en annars skötsam person, och att våldtäkten sågs som en ”engångsföreteelse”.
Hon säger också att hon lyfte frågan i Tingsrätten men inte i Hovrätten då hon menade det var meningslöst.
Ordförande i brottsofferjourfonden, tidigare överåklagare och experten i rättsfrågor, Sven-Erik Alhem säger: “Det låter anmärkningsvärt. Vid ett så pass allvarligt brott finns skäl för häktning.”

Och efter Hovrättens dom släpptes 27-åringen på fri fot i väntan på att avtjäna straffet. Men han hann inte med att börja avtjäna något straff förrän han åter misstänktes för en ny våldtäkt. Den 15 maj i år ska han på nytt ha begått en våldtäkt, och det innan den första domen vunnit laga kraft. Just nu så pågår förundersökning om denna våldtäkt och mannen sitter häktad. Enligt uppgift är han häktad på sannolika skäl och detta fram till den första juni.
Åklagaren i fallet Mirna Lelic säger: “Om inte åtal väckts innan dess kommer jag begära förlängning av häktningen.”
Så hur kan detta bara få inträffa, och vem bär ansvaret för att mannen inte var häktad?

Ja, man kan med fog ställa sig dessa frågor och man kan med fog också ställa sig frågan varför inte först Tingsrätten och sen Hovrätten följer praxis och häktade 27-åringen?
För om detta hade skett så hade en kvinnas lidande kunnat undvikits och för den delen även en dyrbar rättegång.
Jag frågar mig också nu vad de som satt och dömde mannen tänker nu efter att han åter är misstänkt för en ny våldtäkt?
Är de eftertänksamma och ångrar sitt ställningstagande eller bryr de sig inte om att deras beslut om att mannen inte utgjorde någon risk för att han på fri fot och att han inte skulle begår nya brott?

Enligt mig så borde där vara skäl till att avsätta alla dessa som dömde i denna rättegången och även döma dem för det beslut de gjorde när mannen släpptes i väntan på att få avtjäna straffet. Jag vet inte vad för straff man skulle kunna utdöma mot dessa som satte och dömde. Men jag vet att om rättssäkerheten i vårt samhälle ska bevaras och om förtroendet för både Tingsrätterna och Hovrätterna ska finnas kvar så behöver det bli en ändring i både Tingsrätterna och i Hovrätten. Det måste bli mindre ömkande med förövarna och mer förståelse för brottsoffren, för annars så försvinner förtroendet för de rättsuppbärande instanserna att försvinna helt och hållet.

https://www.expressen.se/nyheter/slapptes-fri-efter-valdtakt-misstanks-ha-gjort-det-igen/?fbclid=IwAR0TmG5gfv1zIghT1-A-1fFessQYaH7gAjSwG_NoDC6ikCnhPCaci2OpigM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “27-årig dömd våldtäktsman släpptes på fri fot efter domen, är nu misstänkt för ny våldtäkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.