3292: Anpassad konst

| 28 maj, 2021
Foto: Desenio.se

Det som kan klassificeras som konst omfattar en hel del. Fortfarande är det så att åtskilliga konstintresserade och andra aktörer inom området föreställer sig att när något kallas för konst utgör det en kvalitet. Rätteligen bör man tala om bra konst och dålig konst och medelmåttig men även tillfällig och konst genom missförstånd. Man kan t ex uppleva en viss situation som konst för en stund. Det kan vara så att någon tycker att en solnedgång eller ett bruksföremål är konst.

SVT:s Kulturnyheterna hade idag ett inslag om konstfirman Desenio. Desenio tar fram kollektioner av konst, ”tavlor och posters” som det heter i annonseringen. Desenio arbetar målmedvetet att utforma sådan konst som skall passa olika grupper och nationaliteter.

Verkligt konstintresserade har blivit upprörda över denna gratisreklam för en produkt som självfallet inte kan nå upp till någon större kvalitet. Det handlar om konst som designobjekt. ”Narrativet” kring verken är inte särskilt avancerad – kan man lugnt säga. Se t ex här.

Det rör sig alltså om konst för den fåkunnige och för personer med begränsade estetiska krav.

Det som är intressant är att den förmodligen går att skapa något liknande på lite högre nivå eftersom konsten har sina normer. T o m sådant som dekolonisering, klimat och genus skulle kunna skapas genom lämpliga algoritmer. Skillnaden är dock att ironin skulle väga tungt i bakgrunden.

Lars Vilks


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Lars Vilks

konstkritiker och tidigare professor i konstteori vid Kunstakademiet i Bergen 1997 – 2003

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.