Invandring är tabu som förklaring till att Sverige toppar dödligt bruk av skjutvapen

Brå:s vanligaste politiska arbetsverktyg.

Häromdagen rapporterar Brottsförebyggande rådet (Brå) följande allvarliga fakta:

Omkring 50 % fler fall av dödligt våld med skjutvapen i Sverige 2020 jämfört med 22 andra länder i Europa.

I rapporten sägs att Sveriges utfall är svårförklarat. Men det heter att  ”forskning visar att ökningen i det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige är starkt förknippat med kriminella miljöer i utsatta områden”. Droghandel nämns särskilt. 

Först vill jag säg att det är på tiden att Brå lyft denna viktiga fråga. Tidigare passivitet bidrar till misstanken att Brå av politiska skäl inte tidigare önskat utreda utvecklingen av svenskt dödlig vapenvåld. Fortfarande syns i rapporten en ovilja att lyfta på alla stenar. Brås tankar om dödsskjutningarnas orsaker är synnerligen allmänt hållna. Det närmaste man kommer är drogkriminella miljöer i utsatta områden. Detta är alltså Brås officiella förklaring. 

Brå visar alltså fortfarande en uppenbar ovilja att försöka lägga ett tydligare pussel. Brå vet nämligen att personer födda i utlandet av utländska föräldrar omkring 2,5 gånger oftare är misstänkta för brott jämfört med personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar.Även svenskfödda barn till utrikesfödda var överrepresenterade, men överrepresentationen i denna grupp är lägre.

Dessutom bör Brå veta att invandringen till Sverige under åren 2013-2019 varit ovanligt kraftig och sammanlagt uppgått till drygt 900.000 personer. Brå bör också känna till att Sverige internationellt sett visas sig urdåligt att integrera de nyanlända. S-regeringen och LO motsätter sig tex regler om särskilda låglönejobb. I stället dödar bidragen. Och utanförskapet förstärks. 

De siffror jag nu nämnt talar sitt tydliga språk. En storskalig invandring till Sverige har – på grund av misslyckad integration – resulterat i att klaner av unga nyanlända är huvudförklaringen till döden pga skjutvapen. Jag menar inte att invandrare allmänt sett skjuter andra till döds. De allra flesta nyanlända är tvärtom laglydiga. Men unga nyanlända droghandlare från främmande kulturer ser uppenbarligen skjutvapen som ett rimligt verktyg i sin affärsverksamhet. De agerar alltså som klaner brukar göra utomlands. 

Min slutsats är alltså att Brå inte vill tala om den mest troliga förklaringen till Sveriges allvarliga situation. Okej att exakt statistik delvis saknas. Men det finns uppenbara politiska skäl till Brås tystnad. Trots att Brå tvingats redovisa synnerligen allvarlig statistik om svenska dödsfall pga skjutningar så försöker myndigheten ändå maximalt mörka den mest sannolika förklaringen. 

När Sveriges framtida invandringslagstiftning snart ska beslutas i Riksdagen är givetvis min slutsats ytterst ovälkommen. Men det jag skriver uppfattar redan många svenskar som högst sannolikt. För det officiella Sverige är det dock tabu att tala om invandringens dystra konsekvenser för brottsstatistiken. Det anses inte PK. Man menar att det kan fungera stigmatiserande för det stora kollektivet invandrare. Det må så vara. Men enligt min mening kan sanningen aldrig vara så allvarlig att den måste hemlighållas av landets politiker eller Brå. Och sanningen är att svenska politiker genom sin generösa invandringspolitik själva skapat det dödliga elände jag nu talar om. 

Torsten Sandström, professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet

anti-pk-bloggen


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Invandring är tabu som förklaring till att Sverige toppar dödligt bruk av skjutvapen

 1. Carl den 12

  Det är ju nästan, så man skulle kunna tro att dom som förnekar gemensamma kopplingar gällande skjutningar och övrig brottslighet, önskar ha det så här🤔

  Calle boendes i Göteborg, har väl ingen koll på verkligheten alls.
  MEN, det har Göteborgs PK-Elit som vet EXAKT orsak, sitter på lösningen och vet hur man röstar🐘

  Vad dom missar i landet känt för Svensk Roulette, är att deras barn kommer växa upp i ett allt mer våldsammare samhälle och tolererar vi det här, så står våra barn på tur💔

  Önskas ännu mer siffror och statestik, det sedvanliga kacklet (om och om IGEN) = en avledande politisk manöver.
  Gör ett studiebesök i verkligheten istället, för att förneka och förhala🙈🙉🙊

  Det handlar om människor, våran framtid och hur just DU väljer, att vara med eller emot att forma den till Sveriges fördel eller nackdel………………..

  Svar
 2. Lennart H

  Ett namn som BRÅ, Brottsförebyggande rådet, förpliktigar. Man kan bara konstatera att BRÅ har totalt misslyckat i eventuell brottsförebyggande proaktiv verksamhet. Snarare verkar BRÅ vara inriktat på att långsamt mörka och i efterhand reaktivt registrera brottslighet utan att dra några slutsatser om orsaker, vilket självklart är ett måste för att kunna föreslå proaktiva åtgärder för att minska brottsligheten.
  Jag har skrivit detta förr: Lägg ned BRÅ och sparka ansvariga chefer.
  Starta om en ny myndighet med nya opolitiska chefer som lever i verkligheten och inte i någon politisk pk-bubbla.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.