Man med kippa nedslagen och kallad “judejävel” i centrala Göteborg

| 28 maj, 2021

Det är inte längre bara i Malmö som det är osäkert för en jude att visa sin trosbekännelse öppet. I onsdag eftermiddag visade det sig att även hatet mot judarna finns i Göteborg. För det var då en man bärande på en kippa blev nedslagen och kallad ”judejävel” i närheten av Avenyn i centrala Göteborg. Närstående till mannen berättade för Dagens Nyheter om det som inträffat och sade till dem att allt hände så hastigt att mannen inte hade en chans att försvara sig.

De närstående berättar också att mannen bar kippan för att visa solidaritet med sina judiska vänner. Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp utreder ärendet. Men inte initialt som ett hatbrott utan som en misshandel.
Emma Tengskog vid gruppen säger dock att brottsrubriceringen kan ändras i ett senare skede av utredningen. Hon fortsätter sen med att vädja om hjälp och att om någon sett något så vill hon eller någon annan i gruppen tala med dem.

Enligt uppgift har den utsatta mannen fått traumahjälp efter händelsen av den Judiska församlingen i Göteborg.
Ordförande i Judiska centralrådet Aron Verständig menar att antisemitismen i Sverige har ökat en längre tid och att den senaste tidens oroligheter gjort situationen än värre. Och han menar också att det kommit i kölvattnet efter konflikten mellan Israel och Palestina.
Han säger vidare: ”Att en person som bär judiska attribut blir fysiskt attackerad på öppen gata är verkligen ett lågvattensmärke.

Och vad annat kan man säga än att det är ett lågvattensmärke, likadant är det ett lågvattensmärke att polisen inte utreder det som ett hatbrott. För om det hade varit någon som slagit ner en palestinier som burit sina attribut och skrikit ”arabjävul” åt honom då hade polisen säkert utrett det som ett hatbrott för att slippa bli kallade för islamofober. Men nu är det en jude som råkade ut för ett hatbrott och då är det tydligen inte lika noga. För judarna är ju så få jämfört med palestinierna i Sverige och har inte den makten som palestinierna och araberna har fått de senaste 20 åren.

https://www.expressen.se/gt/krim/man-med-kippa-blev-nedslagen/

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.