Kraftig sprängning vid flerfamiljsfastighet strax utanför Ystad, de boende evakuerades

| 30 maj, 2021

Strax före klockan 5 på söndagsmorgonen larmades polisen av flera personer som hört en hög smäll strax utanför Ystad. När polisen anlände till platsen så kunde de konstatera att något exploderat i eller utanför en lägenhet. Enligt polisen hade sprängningen orsakat stor skada på fastigheten.
Thomas Söderberg vid polisen sade på morgonen till TT: “Vi kommer dit med ett antal patruller och ser att det är en fastighet som är skadad. Där är sprickor i fasaden, takpannor som har lossnat och glas som är krossat. Vi kan konstatera att ingen person är skadad och vi har kontroll på samtliga boende.”

När polisen kontrollerat att ingen skadats vid sprängningen så spärrades platsen av och Nationella bombskyddet kallades till platsen för att säkra och undersöka så att inget mer sprängmedel finns kvar på platsen som kan orsaka skada. När detta är gjort ska kriminaltekniker ta över brottsplatsen för att säkra eventuella spår på platsen. Enligt polisens hemsida är eller har Nationella bombskyddet varit på platsen för att säkra den, och kriminaltekniker är på väg dit. Tillsvidare kommer fastigheten att hållas avspärrad i väntan på att all undersökning är klar. Polisens enhet Grova brott är också på väg till platsen och kommer påbörja förhör och dörrknackning under förmiddagen. Sprängningen rubriceras i nuläget som mordförsök.

Uppdatering: Nationella bombskyddet har varit på plats och lämnat platsen också efter att ha säkrat den för kriminalteknikerna som kommer någon gång på söndagsförmiddagen. Enligt polisen har nu dörrknackning i området påbörjats men ännu finns ingen förklaring till sprängningen.
Polisens presstalesperson Sara Andersson säger: “Allt tyder på att någon okänd person placerat sprängladdningen i anslutning till en av bostäderna i radhuslängan. Stenbitar och puts från husväggen har i samband med smällen flugit en bra bit ut på gatan.”
Polisen säger också att det är oklart ännu hur omfattande skadorna på fastigheten är, och i vilken omfattning de boende behöver evakueras till andra tillfälliga boenden.

Kvällsposten har talat per telefon med en av de drabbade vid namn Maria Lindström. Hon sade att hon väcktes av att brandmän stod och bankade på sovrumsfönstret som sa att familjen skulle ut från bostaden omedelbart.
Hon säger: “Det här känns fruktansvärt, sånt man bara läser om i tidningar och ser på TV.”
Hon fortsätter med att berätta att familjen har bott här i fyra år och trivs oerhört bra. Men det här känns inte bra.
Sara Andersson meddelar att det fortfarande vid 9.30-tiden var oklart vad som exploderat. Och att bedömer att polisens avspärrning kommer att finnas kvar under flera timmar framåt.

https://www.expressen.se/kvallsposten/explosion-i-ystad-bombskyddet-pa-plats/?fbclid=IwAR3LJ92ygkgIVkdzHdmM1W4wc_-MjzQIy10Bf96_6Gzt5U0RzyR8iKe752A
https://brottsplatskartan.se/skane-lan/detonation-ystad-200058

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.