Facebook går i diktaturers ledband, men ‘kör över’ vanligt folk i demokratier – varför är regeringen och MSB ‘tysta’?

Varför är regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tysta när Facebook går i diktaturers ledband (t ex HÄR), men ‘kör över’ vanligt folk i demokratier?

Facebook har under en längre tid ägnat sig åt ‘åsiktscensur’ av vanligt folk runt om i världen där användare stängs av tillfälligt eller helt och hållet från plattformen. Det sker ibland efter påtryckningar från regeringar (t ex HÄR).

Regeringen och MSB har uppenbarligen tyckt att denna ‘åsiktscensur’ av vanligt folk i demokratier varit försvarbar.

Det har nu gått några dagar sedan Facebook slutar ‘censurera’ åsikter kring ‘coronavirusets’ tänkbara ursprung (HÄR).

Det sägs hänga samman med att president Biden bett de amerikanska underrättelsetjänsterna ta reda om det finns en koppling till mellan ‘coronaviruset’ och ett labb i Wuhan (HÄR).

Varför reagerar INTE regeringen på denna omsvängning när det gäller ‘åsiktscensur’?

Varför reagerar inte MSB?

Med ‘facit i hand’ har Facebook bedrivit en ‘påverkanskampanj’ när det gäller ‘åsiktsfriheten’ i demokratier och dessutom bedrivit ‘åsiktscensur’ av användare på plattformen som borde bekymrat myndigheten som i andra sammanhang tycker det är bekymmersamt (HÄR).

Nu har alltså Facebook ‘svängt om’ och tillåter det som bara för några dagar sedan klassades som ‘konspirationsteorier’ och var förbjudna. 

Regeringen och MSB borde vara bekymrade över att ett globalt ‘affärsdrivande’ och ‘profitmaximerande’ företag kan ‘sätta’ agendan om vad som är tillåtna ‘åsikter’ eller inte. 

Vilka ‘åsikter’ blir förbjudna imorgon, t ex kritik mot regeringen eller MSB?

Göran Svensson är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’


DONERA – stöd oss

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Göran Svensson

är internationellt verksam forskare och forskningsledare inom Business & Management – skriver som privatperson på sin blogg (https://nordinavia.se) ‘pang på rödbetan’ om aktuella samhällsfrågor ‘utan krusiduller’.

1 En tanke på “Facebook går i diktaturers ledband, men ‘kör över’ vanligt folk i demokratier – varför är regeringen och MSB ‘tysta’?

 1. regeringens genusrådgivare

  Jag har aldrig förstått varför en vuxen människa skulle vilja lägga upp bilder på sig själv till offentlig beskådan. Inte heller har jag förstått vitsen med att berätta för andra vad man gör och var man är mm? Har jag missat något?

  En lite mer ovetenskaplig anledning att inte vara med i det så kallade Facebook är att grundaren är en fjant.

  Att inte regeringen gör något tycker jag är enkelt att förstå – de är helt inkompetenta.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.