Regeringen Löfven vill förbjuda barn att vistas på ”olämpliga platser” där kriminella vistas och där narkotika och rekrytering sker

| 1 juni, 2021

I lördags den 29 maj kom regeringen och socialminister Lena Hallengren med ett utredningsförslag om att socialtjänsten ska kunna utfärda vistelseförbud för barn på väg in i kriminalitet. Tanken med utredningen son nu startar är att ett barn i riskzon ska kunna förbjudas att vistas på en olämplig plats. Socialminister Lena Hallengren understryker dock att det inte handlar om att kollektivt förbjuda barn att vara på olämpliga platser.
Hon sade vid pressträffen: “Det är en åtgärd som ska sättas in enskilt för ett barn som inte ska vistas i vissa miljöer. Man kan tänka sig gator och torg, delar av stan. Kanske vid begränsade tider. Det skulle till exempel kunna röra sig om en plats där öppen droghandel pågår.

Enligt Hallengren är syftet med vistelseförbudet att förhindra att ett barn dras in i kriminalitet, men också att skydda det från drogmissbruk. Och enligt henne kan det även vara till hjälp för föräldrar då det inte alltid är lätt att sätta gränser och veta i vilka miljöer som barnen vistas i.
Visst låter det väl bra vid när man läser det första gången eller hur?
Men varför går regeringen denna väg, varför tar de inte och går den danska vägen och utfärdar ett vistelseförbud för de kriminella, de som säljer narkotika och de som rekryterat barnen?
Och nu så tar regeringen höjd med att deras förslag kommer att lagstiftas senast 21 maj 2022 även om utredaren skulle komma fram till att det inte finns behov av att införa vistelseförbud som en möjlig åtgärd.

Och i går skrev Irena Pozar i en krönika att pandemilagen har stigit regeringen åt huvudet.
Vilka rättigheter kommer regeringen härnäst inskränka, är det dina eller mina?
Irena börjar med att skriva, okej, bra. Barn ska inte rekryteras till gäng och utsättas för påtryckningar att begå brott, det är inte ens särskilt kontroversiell åsikt. Men det regeringen nu vill göra borde vara kontroversiellt. Det Mikael Damberg, Lena Hallengren & co vill är alltså att ge socialnämnden möjlighet att, i samråd med domstol, besluta om att begränsa enskilda barns rätt att vistas på en viss plats. Det kan till exempel handla om ett torg, eller ett centrum. Hon fortsätter sen med att skriva, ro det eller ej, men även barn som har invandrarföräldrar och bor i områden där det finns utbredd kriminalitet ska ha samma rätt som alla andra att röra sig fritt.

Det här handlar inte om barn som begått brott, eller barn som uppfyller kriterierna för att bli omhändertagna enligt lagen om vård av unga. Det handlar om barn som regeringen nu vill använda som spelpjäser för att skicka signaler om hårda handskar.
Hon frågar sig sen om det här hänt om det inte vore för att regeringen rotat i sin låda med inskränknings-verktyg under pandemin?
Har pandemilagen blivit startskottet på ett många år långt race där politiker ska bräcka varandra i att ta ifrån medborgare delar av deras frihet?
Därefter tar hon fram att vi måste vara vaksamma, och inte låta den typen av hårresande förslag som vistelseförbudet för barn gå obemärkt förbi.

Självklart ska vi som samhälle göra allt vi kan för att skydda barn från att dras in i kriminalitet. Lika självklart ska vi inte använda rättsosäkra metoder för att för att få det att ske. Inrikesminister Mikael Damberg i en intervju att åtgärderna man vill vidta måste vara utformade på just ett rättssäkert sätt. Men en som tvivlar det är Irena Pozar. För när regeringsmedlemmar i andetaget efteråt säger att även om utredningen skulle komma fram till det att inte finns behov av att införa vistelseförbud, så vill de ändå ha ett lagförslag på plats senast i maj nästa år.
Så regeringsmedlemmar som Hallengren och Damberg menar att de har mer förstånd om att skydda barn från att komma in i grov kriminalitet än utredaren?

Och vad händer med den lag som regeringen tidigare genomdrev, den om att FN:s barnkonventionen skulle bli lag, den om att barn ska ha samma rättigheter som alla andra i landet?
Ska de nu skrota den, eller vad menar regeringen?
Till sist skriver Irena Polzar, så har det varit under hela coronapandemin, och så verkar det bli framöver också.
Vems frihet inskränker vi, vems värdesätter vi, till vilket pris, och framför allt: på vems bekostnad?
Så än en gång frågar jag, varför kopierar regeringen inte danskarnas vistelseförbud, det som bara inskränker de kriminellas rättigheter?
Eller det kanske är så att de (regeringen) tycker det inskränker fel individers rättigheter?
Jag vet inte men man frågar sig allt detta…

https://www.svt.se/nyheter/nya-greppet-vill-forbjuda-barn-att-vistas-pa-olampliga-platser
https://www.expressen.se/kronikorer/irena-pozar/pandemilagen-har-stigit-regeringen-at-huvudet/?fbclid=IwAR1YjxK18q4m-K5fzJzkxLZSjlmQj_18fjM9W7XQ4DU3LEUXG-euuG_frCM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.