Person gripen på torsdagsmorgonen för brott mot rikets säkerhet

| 4 juni, 2021

En person greps under torsdagsmorgonen i Stockholm för brott mot rikets säkerhet. Enligt Ekot som har tagit del av handlingar i målet så ska brottet bestå av grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det framgår dock inte om vilken den gripne är eller vad personen gjort exakt. Advokat Thomas Olsson säger till Ekot att ett förhör med den misstänkte har hållits under dagen. Men eftersom det råder yppandeförbud i ärendet så vill och kan han inte säga mer. Enligt de handlingar Ekot läst i ärendet är brottstiden enligt åklagaren i april och maj i år.

Ekot redogör också att det under senare år har gripits och lagförts flera personer i ett löst sammansatt nätverk. Den gemensamma nämnaren för dessa personer är så kallat militärt överintresserade. De har ett mycket stort intresse för militära anläggningar. Dessa personer har i öppna källor samlat på sig kunskap om militära anläggningar och har även i flera fall besökt och fotograferat dessa. Och genom sammanställningen, bilderna och den övriga informationen de då fått om hemliga militära objekt har de ansetts ha haft befattning med hemlig uppgift. Men personerna är inte spioner då de som lagförts för den typen av brott inte har haft för avsikt att sprida uppgifterna till något annat land.

Enligt TT är det oklart om det nu aktuella ärendet har med detta att göra. För hade personen som nu gripits haft för avsikt att dela med sig uppgifter till främmande makt så hade brottsrubriceringen varit spioneri och inte grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål skriver: ”Det är ett känsligt ärende. De inblandade har yppandeförbud. Jag vill inte säga något om ärendet. Det är locket på”.
Enligt DN är ärendet dock inlämnat vid Solna tingsrätt.

https://www.expressen.se/nyheter/person-gripen-for-brott–mot-rikets-sakerhet/
https://sverigesradio.se/artikel/person-gripen-for-brott-mot-rikets-sakerhet?fbclid=IwAR2AgtS_2VeB-xwnMfrzCuanzPGU0rh3sJee4TDqx0MLS8IS0SHDQHg1TeU

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.