Mamma i Hjällbo uttrycker oro när hon säger: “Jag vågar inte skicka mina barn till skolan”

| 5 juni, 2021

I GT idag, lördag presenterar Jens Andersson och Eva Rogsten en intressant text där de låter en mamma i Hjällbo komma fram och berätta lite vad som föregår i den stadsdelen i Göteborg. Alla personer på gatan har inte velat uppge sina namn i rädsla att de ska bli bestraffade av de båda stridande familjerna.
Mamman säger till början att hon inte vågar skicka sina barn till skolan, detta för att den pågående konflikten mellan de två inflytelserika släkterna i området gör sina avtryck i skolan.
Hon säger: “Det är barn som försöker bestämma över andra elever. De har sitt namn och tvingar jämnåriga att göra saker åt dem. De vill bli behandlade som kungar.”
Men vad är det för skola och varför gör inte skolledningen något åt detta?

Peter Johansson utbildningschef i Göteborgs stad tillbakavisar mammans påstående och säger: “Det inte finns ”något som helst hot” riktat mot skolan och att släktnätverken skulle ha inflytande även i skolans värld.”
Han fortsätter sen med: “Jag har stämt av detta med rektorerna och de känner inte alls igen den beskrivningen. Det går inte till så som ryktet säger. Vi har trygghetsteam på alla skolor och det hade i så fall märkts och uppmärksammats. Däremot kan vi inte veta om det sker på fritiden.”
Men vad stämmer då, är det mammans och andra mammors beskrivning av situationen eller är det Peter Johanssons och rektorernas beskrivning?

För något stämmer inte, någon av dem ljuger om hur verkligheten ser ut, men vilken eller vilka ljuger eller man kanske ska säga talar osanning när det handlar om politiker och politik.
Men med tanke på den rådande situationen i området och med tanke på att även andra uttryckt att det är osäkert i samhället så måste man vara naiv i överkant om man inte tror det också avspeglar sig i skolans värld i området.
Och när man läser att en man beskrivit en osäker tillvaro i stadsdelen, en ständigt överhängande oro för att han, eller hans anhöriga, ska råka vara på fel plats vid fel tillfälle och säger: “Alla är rädda. Det finns ingen trygghet här. Jag vågar inte ens skicka mina barn till skolan. Det kan hända vad som helst var som helst.”
Då är nog allt moderns och många andras oro uppenbar och reell.

En kvinna beskriver att delar av Ali Khan-släkten sätter skräck i området.
Hon säger: “Man håller sig undan från dem. Det är inga trevliga personer och alla vet vad de är kapabla till. När det händer något är det ingen som vågar anmäla. Polisen och samhället kan inte skydda den som gör det.”
Så varför ingriper inte myndigheterna och politikerna för att få stopp på denna våldsspiral?
Man frågar sig om det är så att dessa familjer även nästlas sig in i politiken och myndigheterna som nu då skyddar dem?

För när man hör vad Peter Johansson säger och hur han konstaterar att det som hänt givetvis är jobbigt för alla som bor i området: “Jag tänker ju framför allt på barnen. Man ska kunna röra sig på gator och torg utan att vara rädd. Jag förstår mycket väl att barn och föräldrar känner oro. Vi tar oron på allvar och har förstärkt elevhälsan på skolan med ytterligare kurator och psykolog som kan ställa upp och möta barnens oro. Vi har också haft insatser för personalen hur de ska prata med barnen på ett bra sätt.”
Men har han kontakt med myndigheter som kan reducera våldsspiralen och som kan stoppa våldet på gatorna så att våldet minskar även i skolan?

Eller ligger det inte på hans bord utan han tar och skyller det på någon annan myndighet?
Och med tanke på att Peter Johansson inte vill erkänna att det inte är han eller rektorerna och lärarna som bestämmer innanför skolans väggar utan det är småslynglar som med sina namn bestämmer över de andra barnen så kommer otryggheten att fortsätta i skolan. Och med tanke på att polisen och övriga myndigheter inte får stopp på konflikten mellan de olika släktnätverken så kommer oroligheterna att fortsätta. För om något krävs så krävs det krafttag i de stadsdelarna där dessa släktnätverk får härja mer eller mindre fritt.

Dammluckorna öppnades efter att den biträdande rikspolischefen Mats Löfving medverkat i Ekots lördagsintervju. Och sedan det har de kriminella släktnätverken och deras inflytande i lokalsamhället lyfts åtskilliga gånger i den inrikespolitiska debatten.
I lördagsintervjun sade då Mats Löfving bland annat: “Det är långt ifrån alla människor som vill bli en del av det svenska samhället. Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet.”
Men vad har hänt, inte mycket mer än tomma från Morgan Johansson och Mikael Damberg?

Är det så att de och regeringen Löfven inte vill eller vågar ta tag i denna frågan då de kanske kommer att förlora röster på det?
På de frågorna lär vi inte i närtid få några svar på då den sittande regeringen fortfarande inte vill inse att landet är på väga att bli ett nytt Libanon.
Men mamman som inte vågar sända sina barn till skolan har insett det. Och hon menar att detta inte är ett nytt fenomen, det har funnits under betydligt längre tid än så, och hon säger: “Jag har bott i Hjällbo i 30 år, och de här släkterna har funnits här så länge jag kan minnas, säger hon och tillägger: Vi invandrare klumpas ihop i grupp när det händer något sånt här. Folk tror att alla som bor här är likadana, men vi är helt vanliga människor som lever helt vanliga liv.”

Så en sista fråga är varför inget gjorts tidigare, om detta har pågått i 30 år eller ännu längre?
Kan det vara så enkelt att de som suttit vid makten under dessa 30 åren varit så naiva att de inte sett utvecklingen, att de inte brytt sig om den?
Men även det frågan lär vi aldrig få svar på då dessa som suttit på makten håller varandra om ryggen och då vi inte längre har något tjänstemannaansvar. Och när inget sådant finns så kan vi heller inte utdöma något ansvar mot någon utan bara få en ändring genom att få bort de politiker och tjänstemän som låtit det gå så långt som det gått. Sen stämmer nog kvinnans påstående att många klumpar ihop invandrarna i en grupp, och det är fel, vi måste vara noga med att påtala att där är invandrare som gör sitt samhällsansvar. Men där är också de som inte gör det, och det är de som ska straffas.

https://www.expressen.se/gt/krim/jag-vagar-inte-skicka–mina-barn-till-skolan/?fbclid=IwAR1t15QwB-Xf1A1rJZ0JDFRP_ig42qrwy062BIs9pm9kJiqVqddlbtQGEbw
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-agerar-skolorna-efter-skottlossningen-i-hjallbo

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.