Mikaels 20-åriga dotter lurad av en falsk “bankman” på 162 000 kronor

| 7 juni, 2021

Det är inte bara äldre som blir lurade och bedragna av personer som ringer upp och utger sig vara från banken. I denna artikel i Kvällsposten berättar en pappa om hur hennes 20-åriga dotter blev bedragen av en sådan man som sa sig arbeta på den bank som dottern anlitade. Mannen introducerade sig och frågade om han kommit till rätt person. Enligt pappan så visste han allt om henne och sa hennes fyra förnamn, personnummer och att hon snart skulle fylla 21 år. Och enligt pappan så kände dottern genast att det var någon som ville något viktigt och genom det skapade mannen förtroende med dottern.

Pappan som heter Mikael fortsätter sen med att berätta att eftersom dottern inte bor hemma och att hon bor i en annan stad tre timmar från föräldrahemmet och där hon har banken så kunde den falska ”bankmannen” använda det till sin fördel.
Mikael säger: “Han sa att han skickat brev hem till henne men att det kanske försvunnit då hon inte bor hemma. Min dotter tyckte det lät logiskt och fortsatte lyssna och blev samtidigt invaggad i en falsk trygghet. Han förklarade att banken ville att hon skulle gå över från ett ungdomskonto till ett vuxenkonto.”
Mikaels dotter hade då inte möjlighet att göra det på banken, något som han var fullt medveten om utan det skulle ”bankmannen” hjälpa henne med med hjälp av en bankdosan.

Den falska ”bankmannen” lurade sedan henne att öppna sitt konto och när hon väl var inloggad kunde hon se att kontot var länsat. Trots det satt han kvar i telefonen helt iskallt och fortsatte prata med henne som om att hon inte blev lurad. Dottern skrev då till Mikaels fru om vad som hände och hon berättade för mig.
Mikael säger då: “Jag skrek bara ”lägg på, lägg på” för jag förstod vad som höll på att hända. Men det var redan för sent.”
Eftersom dottern under de senaste fyra åren drivit ett företagsverksamhet i föräldrahemmet så hade hon sparat en liten bra slant, 162 000 kronor var den på, men de pengarna försvann ner i den falska ”bankmannens” fickor. Nu vill Mikael varna andra ungdomar så de inte råkar ut för samma sak.

Mikael säger att händelsen är polisanmäld, och pappan har även varit med i tv-programmet ”Efterlyst” och berättat vad som hänt.
Han säger: “Hon har gråtit och gråtit. Jag känner att jag måste berätta om det här så andra ungdomar inte råkar ut för det här. De här bedragarna är så manipulativa och hänsynslösa. Jag blir förbannad.”
I nuläget är det oklart om dottern kan få tillbaks några pengar. Mikael undrar också vem som faktiskt har ansvaret vid den här typen av bedrägerier.
Han säger: “Polisutredningen pågår och troligtvis är det upp till banken om hon får tillbaks någonting. Det är helt otroligt att det inte fanns spärr på det här, att pengarna överhuvudtaget kunde flyttas.

Polisens presstalesperson i region Syd Patric Fors menar att det oftast äldre som drabbas av den här typen av bedrägerier.
Han säger: “De har ofta inte samma tekniska kunskaper som yngre människor och är uppväxt i ett samhälle där man mer litade på människor, speciellt om de uppgav sig vara från myndighet eller dylikt.”
Han säger vidare: “Det finns en del varningstecken man ska se upp för när en okänd person ringer upp.”
Och menar att man med lätthet kan be om att få ringa upp, exempelvis genom banken de uppger sig komma från.

Han säger till sist: “Varningstecken är också om personen vill gå in genom bank-ID eller bankdosa. Då har de fritt spel att föra över pengar från offrets konto.”
Så oavsett om du är av den äldre generationen eller om du tillhör den yngre mer teknologiska generationen så visar denna händelse att du kan bli utsatt för dessa bedragare. De gör ingen skillnad på detta så alla får se upp och ge akt i om någon okänd ringer upp dig från en bank eller från ett försäkringsbolag eller myndighet. För bedragare finns överallt och de drar sig inte för att göra dig illa. Så mitt budskap är att se upp och att inte lita på någon uppringare. Följ det Patric Fors säger i artikeln och be om att få ringa upp dem genom din bank. För då drar de kanske öronen åt sig och avslutar samtalet.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/mikaels-20-ariga-dotter-lurades-pa-160-000/?fbclid=IwAR2yS–iy2aOepXc-m8LXAPdBRhnWLYNAZ6Ac5nzm1dRr1H2joGDdnxhXDs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.