Ansvariga chefen för läskbråket i Gislaved avgår

| 9 juni, 2021

Nu under onsdagseftermiddagen rapporterar Kvällsposten om en ny utveckling i det så kallade “läskbråket” i Gislaved. Enligt uppgift så har nu i dagarna kostchefen Eva Kullenberg valt att avgå från sin post. Detta efter knappt ett halvårs arbete i kommunen.
Ni som inte följt historien så var det i mitten av april som Gislaveds kommun gick ut med beskedet att de inte längre kommer erbjuda läsk som måltidsdryck på äldreboendena till vardags. Enligt socialchefen Malin Johansson var det en rutinåtgärd som många kommuner gjort tidigare och ingen stor fråga. Men en vecka senare befann sig kommunen plötsligt i en hatstorm.

Att det blev en hatstorm kan vi tillskriva att Värnamo nyheter skrev om det och att när Kim Landström i Eksjö läst om det erbjöd att köra till Gislaved med 480 liter läsk till de äldre. När sen Gislaveds kommun först valde att inte ta emot läsken spreds nyheten ytterligare. Och när de sen körde läsken till återvinningsstationen för att den enligt kommunen var förorenad så blev stormen mot kommunen och mot kostchefen allt kraftigare. Och flera större medier, bland annat Kvällsposten/Expressen, rapporterade om ilskan mot läskstoppet. Den blev till och med så kraftig att den kom till riksdagen.

Där skrev den centerpartistiska riksdagsledamoten Helena Lindahl ett argt inlägg på Facebook: “Man är så nitiska med byråkratiska produkter att man helt bortser från äldres livskvalitet och rätt att fatta egna beslut alldeles oavsett hur det påverkar pensionärernas välmående.”
Men nu, två månader efter det första beskedet om läskstopp så får det kanske sitt slut då Eva Kullenberg avgår från sin tjänst. Socialchefen Malin Johansson beklagar dock beskedet.
Och hon sade till Värnamo Nyheter: “Hon har sagt upp sig själv av personliga skäl, och det är jättetråkigt. Hon har gjort ett fantastiskt jobb här.”

Men gjorde hon ett så fantastiskt jobb kan man fråga?
För med tanke på alla de mejl som kommunen fick ta emot när hennes beslut kom i dager så är frågan om det var så fantastiskt?
Man kan också fråga sig om inte Eva Kullenberg hamnade på fel post vid fel tillfälle?
Jag frågar mig också om inte socialchefen Malin Johansson också är på fel plats då hon menar att det är läskstoppet var ett bra beslut?
För har inte de äldre något att säga till om när det gäller vad de ska få äta och dricka vid sina måltider, för de är väl inte blivit omyndigförklarade bara för de kommit till ett äldreboende?

För det var precis det som både kostchefen och socialchefen gjorde när de förbjöd läsk som måltidsdryck på andra tider än på storhelger. Och när de gjorde det med motiveringen att de äldre måste kunna skilja på vardag och fest.
Man frågar sig om inte dessa “kvinnor” hade passat bättre som chefer i ett av de Ryska Gulag-lägren på kommunisttiden, eller kanske i Nordkorea eller Venezuela?
Men där är ju fortfarande dessa tendenser i den svenska äldrevården att det är cheferna som ska bestämma och de boenden som ska lyda, precis som i Emil i Lönneberga och Kommendoran. Detta trots att vi lever på 2020-talet och inte på 1800-talet.

https://www.expressen.se/kvallsposten/efter-laskbraket-ansvarig-chef-avgar-jattetrakigt/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Ansvariga chefen för läskbråket i Gislaved avgår

 1. ulf

  Hon får väl ta ett glas avslagen och pissljummen saft som tröst och festdryck !!
  Till helgen……..

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.