Hans Sandin: Den stympade riksdagen skadar demokratin

| 10 juni, 2021

Den reducerade riksdagen började som en nödlösning, men har hängt kvar ända tills nu. Det påverkar demokratin och förutsättningarna för ansvarsutkrävande försämras, skriver Josefin Utas.

Den reducerade riksdagen innebär att endast 55 riksdagsledamöter, vilket motsvarar 16 procent av de 349 folkvalda, har fått säga sitt vid omröstningarna. Tanken med dessa 55 är att de ska representera de övriga ledamöterna i sitt parti. Från början var upplägget en nödlösning, men det har hängt kvar ända tills nu.

En viktig del av vårt demokratiska system är att utkräva ansvar. För att kunna göra det, behöver det vara tydligt vem som har tagit vilka beslut. Denna tydlighet har minskat rejält i och med den reducerade riksdagen.

Ett exempel: Den 24 mars i år godkände den reducerade riksdagen EU:s så kallade återhämtningspaket. Det innebär att Sverige ska bidra med runt 150 miljarder kronor till EU:s coronafond de kommande åren och även gå i borgen för stora lån, för EU:s räkning, ända fram till 2058.

Det kan starkt ifrågasättas om detta långtgående beslut, som får stora följdverkningar för Sverige under kommande årtionden, borde få tas med en reducerad riksdag. Men det åsido: Vem/vilka kan egentligen sägas vara ansvariga för rösterna som lades?

Enskilda riksdagsledamöter som inte fick rösta, kan i efterhand hävda att de skulle ha röstat annorlunda än sina partikollegor som fick rösta. Men hur vet vi det?

Hans Sandin

Altinget


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.