Hovrätten fastställde tingsrättens dom för mordförsöket på en 16-årig pojke i Frufällan utanför Borås

| 10 juni, 2021

Under gårdagskvällen skrev GT om en tingsrättsdom och hovrättsdom som nyligen fallit i ett ärende som hände den 9 oktober i fjol. Tingsrättsdomen handlar om att två jämnåriga pojkar och klasskamrater lockade ut en 16-årig pojke till en avskild plats i Frufällan utanför Borås. På platsen ska de jämnåriga pojkarna sen tvingat 16-åringen att klä av sig för att sen bli skjuten i bröstet med ett hemmagjort hagelgevär och sen lämnad åt sitt öde.
Det går att läsa i tingsrättsdomen: “Han var själv ute på en ö, ensam i skogen med två killar som ville döda honom.”
16-åringen klarade sig dock fram till ett närliggande hus i Frufällan, där han i bara kalsongerna ringer på.

Enligt uppgift hade 16-åringen livshotande skottskador i bröstet.
När polisen sen kommer till huset och frågar hur det är med 16-åringen, svarar han: “Jag är ju vid livet än.”
I hovrättsdomen som nu fallit så står det att två pojkar, som båda går i samma klass som 16-åringen, har rånat och försökt döda honom. Under utredningen har 16-åringen berättat hur de två pojkarna uppmanat honom att ta med sig sin moped till skolan den 9 oktober. Att de tre bestämt sig för att hämta ”röka” efter psykologiprovet den här fredagen. Och att allt sen går sakerna väldigt fel. Under lunchrasten tvingar de två pojkarna med sig 16-åringen till en udde ute på Frufällan. En av pojkarna tar fram ett hagelgevär. Då har han redan dragit på handskar på händerna, medan 16-åringen tvingats under hot ta av sig sina kläder, innan han skjuts i bröstet.

Enligt vad 16-åringen tror har de två killarna fått för sig att han har pratat med polisen. Att han har ”snitchat”, ”golat ner dem”.
I tingsrättens dom går det att läsa: “NN1 och NN2 sa det flera gånger när de visade honom patronerna: ‘Du ska dö här i dag’”.
Enligt tingsrättens dom ska de fortsatt med att säga: “Man är inte så kaxig när man har ett vapen mot bröstet. Han var vettskrämd. Han var själv ute på en ö, ensam i skogen med två killar som ville döda honom.”
Under polisens förhör med 16-åringen berättar han att han hoppar ner i vattnet för att fly från kulorna, han sade: “Det var som en hård smäll. Brinnande smärta. Sen hoppade jag i vattnet.”

Enligt åtalet träffades 16-åringen av ”cirka 100 mindre kulor gjorda av blyhagel som kunde orsaka en dödlig blyförgiftning om de inte opererades bort”. De båda åtalade pojkarna nekade till brott inför tingsrättsförhandlingarna, men de dömdes ändå båda två för försök till mord, rån och grovt vapenbrott trots sitt nekande. En av killarna döms också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och främjande av flykt, den andra för misshandel. I ärendet förekommer också en rad andra personer och åtalspunkter. Det 16-åriga offret döms för vapenbrott, för att ha haft hagelgeväret. Tingsrättsdomen som nu hovrätten fastställt blev två år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

Hovrätten ändrade dock skadeståndsbeloppet, och friar en av pojkarna för grovt vapenbrott.
I hovrättsdomen står det: “För NN:s del saknas det utredning som visar att han har tagit befattning med vapnet utöver den befattning som förekom vid skjutningen. Vapenbrottet ska därför för hans del konsumeras av försöket till mord.”
För övrigt anser hovrätten 16-åringens berättelse som trovärdig, också i kombination med övrig bevisning.
De skriver i domen: “Vid en sammanvägd bedömning kommer även hovrätten till slutsatsen att det är bevisat att NN haft för avsikt att beröva (offret) livet. Han ska därför dömas för försök till mord.”
Vad gäller den andra gärningspersonen gör hovrätten bedömningen att han ”deltagit i skjutningen på ett sådant sätt at han är att bedöma som gärningsman”, även om det inte var han som höll i vapnet eller avlossade skotten.

https://www.expressen.se/gt/krim/16-aring-skots-i-brostet–du-ska-do-har-i-dag/?fbclid=IwAR0IUaNxfxlRSlEOqd0ofmvnK6qHnVCZCMv1UJKBPAjXyeFbtOpbaiLxLn4

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.