Ytterligare rymningar från SIS-ungdomshem, denna gången från Johannisberg i Kalix

| 10 juni, 2021

Vid 10.30 på torsdagsförmiddagen öppnades grindarna på SIS-ungdomshemmet Johannisberg i Kalix för att släppa in en transport till hemmet. När grindarna öppnades så rusade två ungdomar ut från hemmet utan att personalen hann hejda dem. När rymningen skett larmades polisen omgående.
Polisens presstalesperson Maria Linné sade strax efteråt till Norrbottens Kuriren: “Jag kan bekräfta att vid är på plats och söker efter två personer som har avvikit.”
Polisen meddelade senare att den ena av ungdomarna som avvikit är hittad medan den andra fortfarande är på fri fot vid 14-tiden.

Denna rymningen är inte den första från det aktuella ungdomshemmet Johannisberg. Och i januari beslutade Statens institutionsstyrelse, Sis, att höja säkerheten på ungdomshemmet Johannisberg i Kalix. Men enligt tillförordnad institutionschef Mats Morin har inte beslutet genomförts ännu.
Man frågar sig varför det hela dröjt i snart sex månader?
Mats Morin sade vidare till Norrbottens Kuriren: “Hade vi haft den höjda tekniska säkerheten hade den här rymningen inte kunnat ske. Men nu har vi en grind som måste öppnas då och då i och med att vi har verksamhet inne på området.”

Man ställer sig frågan hur många liknande rymningar kommer att ske innan dessa ungdomshem fått adekvat säkerhetsutrustning så att det inte bara är att gå ut genom öppnade grindar. För under de sista åren så har åtskilliga liknande rymningar skett. Och fler och fler ifrågasätter säkerheten på dessa hem. Jag vet dock att dessa kvarnar maler långsamt och att det kan ta många fler månader innan säkerheten på dessa SIS-hem är uppe i en godtagbar säkerhet så att det inte bara är att gå ut genom öppna grindar. Man får bara hoppas att detta sker innan all tillit försvunnit från dessa hem.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ny-rymning-fran-ungdomshemmet-i-kalix-polisen-pa-jakt-efter-tva-personer
https://www.expressen.se/nyheter/tva-rymde-fran–ungdomshem-i-kalix/

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.