Arpi, Bali, Gudmundson pekas ut i en statlig rapport som rasister och främlingsfientliga

| 11 juni, 2021

Nyheter Idag skrev i torsdags att statliga Delmi “Delegationen för migrationsstudier” som huserar i Regeringskansliets lokaler har kommit ut med ett så kallad policy brief som sprids som ett forskningsresultat där de pekar ut några av de etablerade högerskribenterna för att normalisera rasismen och främlingsfientligheten i Sverige. Några av de utpekade är Ivar Arpi, Hanif Bali och Per Gudmundson. Enligt denna statliga organisation som finansierats av statliga Vetenskapsrådet så är dessa några av dem som bidrar till legitimeringen av främlingsfientligheten och rasismen genom sina texter i dagstidningarna.

En av dem som arbetar för Delmi är docenten Mattias Ekman som skriver i rapporten att texter som på olika sätt problematiserar invandringen till Sverige och ledarartiklarna innehåller alarmerande beskrivningar av det svenska samhället som försatt i ’systemkollaps’, en tankefigur som bygger på idéer om att den förda flykting- och invandringspolitiken leder till att samhällsinstitutionerna inte längre kan utföra sina uppdrag och att samhället därmed ’kollapsar normaliserar rasismen och främlingsfientligheten i Sverige. Ekman fortsätter sen med att läxa upp folkvalda politiker som Bali med att de i sociala medier hämtar element från främlingsfientliga och rasistiska tankefigurer, något som de inte borde.

Ekman menar att detta på olika sätt bidrar till legitimeringen av flyktingfientliga och rasistiska föreställningar och rör sig bortom en respektabel och legitim kritik av de problem som invandringen kan föra med sig. Ekman använder även ett twitterinlägg från Bali som exempel. i detta tweet står det: “Oväntade effekter av att ge svenskaundervisning före uppehållstillstånd. Observera att det inte finns något i lagstiftningen som ger Sverige möjlighet att när människor beter sig såhär säga: ”Tack, men nej tack. Ut.””
Det finns de som säger att vi till slutet av vår existens ska infinna oss i att ge inträde till sådant slödder bara för att FN-byråkrater skrev om ett fördrag för 50 år sedan. Det stämmer inte. Dessas ”rätt” att plåga oss är en helt frivillig övning. Tack, men nej tack. Ut.

En av de alla som reagerat på Delmis rapport är Thomas Hermansson, ledarskribent på tidningen Barometern. Han kallar det ”häpnadsväckande” att borgerliga ledarsidor anklagas för att normalisera rasism (Göteborgs-Postens ledarsida pekas också ut i rapporten för att ha en ”negativ gestaltning av invandring”).
Hermansson skriver: “Det hela framstår mer som dåligt underbyggd opinionsbildning på propagandanivå än forskning; något man skulle kunna vänta sig från anonyma aktivister på sociala medier. Förvisso är Delmi formellt oberoende gentemot uppdragsgivaren, men det är ändock likväl en statlig verksamhet – som nu i praktiken smutskastar den fria pressens legitima opinionsbildning gällande några av vår tids viktigaste politiska frågor.”

Adam Cwejman, politisk redaktör på nämnda Göteborgs-Posten, är också kritisk mot rapporten när han twittrar ut ett svar på Hermanssons ledare i Barometern “Statlig kommitté utmålar fri press som suspekt. Välkommen till Ungern… ursäkta, Sverige!”
Ivar Arpi är inte heller han särskilt imponerad av rapporten när han twittrar ut “Statlig myndighet läxar upp journalister för att de har fel åsikter. Jag och @gudmundson_per har av Delmi utsetts till public enemies.”
Per Gudmundson är lika inponerad när han twittrar “Här blir jag och @Ivarpi uppläxade av en statlig myndighet för vad vi skriver. Otroligt!”
Man ställer sig verkligen frågan om den där Delmi är underställd det socialdemokratiska och det miljöpartistiska partiet eller de är fristående?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 En tanke på “Arpi, Bali, Gudmundson pekas ut i en statlig rapport som rasister och främlingsfientliga

 1. Carl den 12

  Och andra önskar normalisera ökat våld och grov brottslighet, som om man vore en så mycket bättre människa än dom man kallar för rasister🤔

  Calle tycker sig se, att man uppenbarligen kan vända och vrida på verkligheten och samhällsutvecklingen, samtidigt som man framstår som så himla god själv, helt befriad ifrån egna erfarenheter och har själv minsann inga fördomar, oftast boendes i rätt område🙊🙉🙈

  Tänk om människor kunde stå upp och försvara exempelvis människor som jämt och ständigt, blir diskriminerade pga övervikt.
  Har man exempelvis varit ute på restaurang med en överviktig vän, så vet man att diskriminering inte enbart gäller invandrare, oavsett om en överviktig person kan gå ner i vikt eller inte💔

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.