Johan Westerholm: Så styr regeringen fri forskning, media och kultur

| 11 juni, 2021

Myndigheten för kulturanalys sammanfattade med gårdagens rapport hur regeringen Löfven I och II utvecklats på kulturområdet sedan 2014. En utveckling där detaljstyrning av värderingsbärande uttryckssätt dominerar. Där allt från kultur och media till forskning i praktiken detaljregleras genom olika beslut. 

Myndigheten för kulturanalys presenterade under gårdagen den rapport som regeringen beställt om kulturens självständighet. Mats Granér, myndighetschef samt utredaren Pelle Amberntsson  presenterade en sammanfattning på SvD Debatt. De konstaterar att Kulturrådet uppmuntrats att främja vissa perspektiv i det konstnärliga innehållet. Syftet har då varit att genom konst och kultur öka människors medvetenhet kring vissa frågor samt synliggöra och förändra normer i samhället. Sådan styrning är problematisk, oavsett tematik.

Johan Westerholm

Läs vidare på Ledarsidorna


Donera till oss – för yttrandefrihet och det fria ordet.

Vi har inte presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller dyra prenumerationer.

SWISH: 0735 29 63 35

Skriv “Gåva” som meddelande

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.